VIDEO: Socijalisti pobedili na izborima u Portugalu

Portugalska Socijalistička partija osvojila je većinu glasova na opštim izborima, zahvaljujući čemu će ostati i naredne četiri godine na vlasti, pokazali su preliminarni rezultati.
Socijalisti su, prema trenutnim rezultatima, osvojili između 36 do 40 odsto glasova, međutim mogli bi da imaju manji broj poslanika nego ranije, zbog čega je moguće da će formirati koaliciju sa nekom od stranaka.
 
Nakon prethodnih izbora, oni su formirali koaliciju sa Portugalskom komunističkom strankom i radikalnim Levičarskim blokom.
 
Na izborima je glavna opoziciona stranka, centralno-desničarska Socijaldemokratska partija osvojila između 24 i 28 odsto glasova, Levičarski Blok od devet do 12 odsto, Portugalska komunistička stranka od pet do sedam odsto, a Hrišćansko-demokratska stranka od 2,4 do pet odsto glasova.
 
 
Lider Socijalista i aktuelni premijer Antonio Košta kada je stupio na dužnost pre četiri godine obećao je da će ukinuti mere štednje uvedene tokom evropske finansijske krize, a sada je njegova vlada spremna da iskoristi dobitke ekonomskog oporavka u poslednjih godina.
 
Kako se navodi, nova vlada će morati da se suoči sa brojnim izazovima, poput izlaska Velike Britanije iz EU, budući da je ta zemlja glavno izvozno tržište Portugalije.
 
Agencija Rojters prenosi da su se pristalice socijalista okupile ispred sedišta gde slave izborne rezultate.
 
"Ovo je velika pobeda za stranku koja će obezbediti stabilnu četvorogodišnju vladu", rekao je generalni sekretar stranke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.