Prva hapšenja zbog kršenja zabrane pušenja u Austriji

U Austriji je od 1. novembra na snazi zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima, a samo par dana od primene zakona zabeleženo je i prvo hapšenje.
Prva hapšenja zbog kršenja zabrane pušenja u Austriji
Foto: Pixabay
Austrijska policija je u Beču, tokom vikenda, uhapsila braću koja su ignorisala zabranu pušenja i zapalili cigarete u jednom ugostiteljskom objektu. Osoblje lokala upozorilo je dva mladića na zabranu pušenja, ali pošto nisu ugasili cigaretu, oni su izbačeni iz lokala.
 
Dva brata nisu želela da prihvate izbacivanje, pa su napali izbacivača zbog čega je pozvana policija, koja ih je uhapsila nakon pružanja otpora čuvarima reda, kao i nanošenja povreda uniformisanim licima.
 
Inače zakon predviđa visoke novčane kazne za nepoštovanje zabrane pušenja. Ko prvi put prekrši zakon mora računati na kaznu do 100 evra, a ako se radi o osobi koja višestruko krši zabranu preti kazna do 1.000 evra.
 
Zabrana pušenja, od stupanja na snagu, gotovo da se u svim lokalima poštuje.
 
Prvih dana stupanja na snagu prekontrolisano je više stotina lokala, a u tri slučaja izrečene su kazne zbog neposedovanja obaveznih oznaka za zabranu pušenja. Samo u jednom slučaju prekršena je zabrana pušenja.
 
Do kraja godine bečke vlasti najavile su sprovođenje više od 5.000 kontrola kako bi naterali sve ugostitelje da poštuju zabranu pušenja.
 
Zabrana pušenja mnoge ugostitelje tera na zatvaranje svojih lokala. Tako su nargila barovi potpuno prazni, zbog čega preti gubitak oko 1.000 radnih mesta.
 
"U nargila barovima od stupanja na snagu zabrane pušenja prve večeri zabaleženo je opadanje obrta za 95 odsto. Radi se o 500 pogođenih lokala sa do 10.000 zaposlenih", ukazuje se u saopštenju Udruženja šiša barova Austrije, koje najavljuje osporavanje zakona pred Ustavnim sudom.
 
Međutim, pošto će Ustavni sud tom temom da se bavi tek u martu do tada će veći broj nargila barova, kako se upozorava, biti zatvoreno.
  • Steva

    05.11.2019 11:32
    Evo nove mode i novog poreza na budale.pa kad je pusemje tolki problem u svetu sto nezatvore fabrike cigareta.to je samo ukaluplkivanje naroda u neke zamisljene tokove ap otrosnja ce biti veca.isto tako i sa alkoholom po zapadu a nakraju te posalju u penziju kao alkosa naprimer svedska.uprincipu uskracivanje ljudskih prava i podsticaj potrosnje istih na kulturan nacim.da bi neko ostvario svoj neki cilj.dokle drzave nisu vaspitale decu i vodile na ovakav nacim brigu o stanovnistvu narod bio zdraviji i deca vaspitanija pa ti g
    ledaj
  • Duki

    04.11.2019 11:36
    Uređena država!
  • nepušač

    04.11.2019 11:24
    :(
    Blago njima. Da li ćemo mi ikada doživeti da se kod nas taj (uveliko donet) zakon i sprovede!? Hoćemo li ikada oterati kiseli smrad iz raznih kancelarija (školskih, fakultetskih, sudskih, zdravstvenih, ...), gde uvek pravo imaju (starije) osobe (zemljano žute boje kože), trulih zadaha, večitog besa i nezadovoljstva "utopljenog" u moru dima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.