Podignuta optužnica protiv Netanjahua za korupciju

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit zvanično je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja.
To je prvi put u istoriji te države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji.
 
Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva lova na veštice koji su organizovali mediji i policija.
 
Takozvani slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog dogovora o mitu izmedju Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant Bezek i novinski sajt te kompanije. Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara. U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu te kompanije.
 
Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanjahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa izdavačem tiražnog lista da takodje povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.
 
Ovo se dogadja u vreme političkog zastoja nakon dve runde parlamentarnih izbora posle kojih mandatari nisu uspeli da obrazuju vladu. Optužbe prete dugotrajnoj Netanjahuovoj vlasti mada po zakonu ne mora da podnese ostavku dok se vodi postupak protiv njega. On će, medjutim, biti pod političkom pritiskom da to učini.
  • baba

    22.11.2019 09:07
    bagra političarska
    Tako je, samo gazi bagru......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet