Preminuo Dejvid Belami

Prirodnjak i TV autor Dejvid Belami preminuo je u 87. godini, saopšteno je iz Fondacije za zaštitu prirode.
Belami je bio predsednik i suosnivač Fondacije.
 
Belami je rođen u Londonu i, iako je bio prirodnjak, nisu bile retke kritike prema njegovom odbacivanju "teorije o globalnom zagrevanju". 
 
"Nažalost, obaveštavam vas da je Dejvid Belami umro jutros. Dejvid i ja zajedno smo radili na raznim projektima i na raznim lokacijama od osnivanja Fondacije za zaštitu prirode 1982. godine. Bio je posebna ličnost, veliki prijatelj i učitelj. Inspirisao je čitavu generaciju svojim širokim rasponom interesa i entuzijazmom, koji nije imao granica. Svi u Fondaciji smo bili ponosni na njega", rekao je Dejvid Šriv, direktor Fondacije.
 
U mladosti je Belami provodio dosta vremena na otvorenom i u prirodi, i interesovao se za književna i naučna dela o biologiji, životinjama i prirodi uopšte.
 
Belami je radio u fabrici, a i kao vodoinstalater pre nego što je upoznao buduću suprugu Rosmari, sa kojom ima petoro dece.
 
Studirao je, a kasnije i predavao Botaniku na Univerzitetu Daram. Ubrzo su usledile ponude za rad na televiziji i počela je njegova TV karijera.
 
Zahvaljujući karakterističnom glasu i pojavi, Belami je brzo postao popularan autor i voditelj. Poznate su njegove emisije Bellamy On Botany, Bellamy's Britain, Bellamy's Europe i Bellamy's Backyard Safari.
 
Godine 1979. Belami je osvojio je Baftinu nagradu "Richard Dimbleby". 
  • ivan

    12.12.2019 09:44
    uz njega smo odrasli neko zdravije vreme
  • Kao

    12.12.2019 09:15
    dete
    Kao dete sam odrastao uz njegove emisije, gde je od Britanskog travnjaka (oko obične Engleske kuće) u urbanom delu Grada znao da napravi fenomenalne emisije flore i faune.
    Najbolji ikad R.I.P.
  • grunf

    12.12.2019 09:09
    @Jelena
    Rezon je dobar. Da su ranije postojali isti ovi tv kanali koji postoje danas, pitanje je sta bi deca iz tog vremena gledala. Nije to samo vezano za tv program. Tada smo svi koristili Nivea kremu, jer je bila jedina, sampon od breze ili koprive, kaladont itd. Izbor u vecini stvari je bio jednostavan i jako uzak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet