VIDEO: Zgrade u Hirošimi koje su preživele atomsku bombu će biti uništene

Vlasti japanskog grada Hirošime nameravaju da unište dve zgrade koje su preživele eksploziju atomske bombe 1945. godine iako neki lokalni stanovnici žele da se ovi objekti sačuvaju, javlja BBC.
Dve zgrade izgrađene 1913. godine korišćene su kao fabrika za proizvodnju vojne odeće, a kasnije za smeštaj studenata. Koristile su se i za bolnicu nakon pada atomske bombe.
 
"Mogle bi da se koriste kao objekti za promovisanje ukidanja nuklearnog oružja", rekao je neimenovani stanovnik koji je preživeo katastrofu 1945. godine.
 
Atomska bomba je usmrtila oko 80.000 ljudi, a oko 35.000 je povređeno. Napad je sravnio sa zemljom veći deo grada, a do prošle godine je u krugu od pet kilometara od mesta pada bombe postojalo samo 85 građevina napravljenih pre bombardovanja. Pomenute dve zgrade su izdržale jer su napravljene od ojačanog betona. Neka oštećenja su još uvek vidljiva na metalnim prozorima i vratima.
 
Stručnjaci su 2017. godine ustanovili da će se zgrade srušiti u slučaju jačeg zemljotresa. Zgrade se danas ne koriste niti su otvorene za javnost, a vlasti planiraju da ih sruše do 2022. godine. Treća zgrada na ovoj lokaciji će biti sačuvana, a njeni zidovi i krov će biti popravljeni i ojačani kako bi se zaštitila od zemljotresa.
 
  • Zašto

    16.12.2019 19:40
    U boljem su stanju nego novgoradnja po Novom Sadu. Ima da stoje kada se ove kartonke raspadnu, a većina ih odmah po izgradnji u gorem stanju nego zgrade zidane pre 50 godina kada se pitao JUS a ne građevinska mafija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet