Sporni Zakon o slobodi veroispovesti stupio na snagu u Crnoj Gori

Zakon o slobodi veroispovesti stupio je danas na snagu u Crnoj Gori, javlja RTCG.
Sporni Zakon o slobodi veroispovesti stupio na snagu u Crnoj Gori
Foto: 021.rs
Usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti prestaje da važi dosadašnji Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.
 
Crnogorske vlasti uveravaju da novi zakon garantuje punu slobodu veroispovesti svim vernicima i ravnopravan položaj svih verskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uverenja svim građanima koji nisu vernici.
 
Pomenuti zakon predviđa da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.
 
Zakon predviđa i da ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.
  • V

    08.01.2020 21:28
    @Hdl
    jedna hriscanska crkva nek zivi od onog od cega je i do sad zivela, a posto je rec o komercijalnoj delatnosti i zaradi, crkva, dakle SPC treba da plati porez, kao svi mi.

    I uzgred, ako ima nekretnine, nek kao i svi mi ima dokaz da su njene.
    Sta je tu sporno?
  • /

    08.01.2020 18:31
    /
    opozicija sa djilasom podrzava desnicarski stav prema ovom pitanju
  • Hdl

    08.01.2020 15:04
    @V
    Od čega, po Vašem mišljenju, treba da živi "jedna hrišćanska crkva"? Da li država Crna Gora ima dokaze o vlasnistvu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet