Istraga pokazala da se ukrajinski avion zapalio pre pada, Iran neće da da crnu kutiju na analizu

Ukrajinski avion, koji se srušio nedugo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu, zapalio se neposredno pre pada, pokazala je preliminarna istraga.
Izveštaj je uradila iranska Organizacija za civilno vazduhoplovstvo, pozivajući se na izjave svedoka koji su bili na aerodromu i u avionu pored, prenosi Rojters.
 
Iranski istražitelji rekli su da članovi posade nikada nisu pozvali u pomoć preko radija i da su pokušali da se vrate na aerodrom.
 
Kako se navodi, avion se zapalio i pre nego što je pao, a sam pad je uzrokovao veliku eksploziju kada je avion dodirnuo zemlju jer je bio pun benzina.
 
U izveštaju se navodi i da su obe crne kutije pronađene, mada su pojedini delovi oštećeni i neki delovi memorije su uništeni. Međutim, službe iranskog civilnog vazduhopolovstva odbijaju da proizvođaču i Amerikancima dostave crnu kutiju kako bi se istražio uzrok pada tog Boinga 737.
 
Kako prenosi BBC, prema globalnim vazduhoplovnim pravilima, Iran ima pravo da vodi istragu. Ali, obično su uključeni proizvođači, a stručnjaci kažu da malo zemalja ima kapacitete da analizira crne kutije. BBC dodaje da je obično američki Nacionalni odbor za bezbednost transporta uključen u međunarodne istrage koje se tiču Boinga, koji se pravi u SAD. Ali ovaj odbor mora da radi u skladu sa zakonodavstvom i uz dozvolu strane države koje vodi istragu.
 
Prilikom pada ukrajinskog aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade.
 
Poginuli putnici i članovi posade, osim Ukrajinca bili su Iranci, ali veći broj državljana Kanade, pa je i kandski premijer Džastin Trudo reagovao tražeći da se nezavisno i po pravilima struke istraži razlog pada aviona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet