Sumnje na koronavirus u Hrvatskoj

Širom sveta broj zaraženih i umrlih od koronavirusa rapidno raste, a iako u Hrvatskoj službeno nije potvrđen nijedan slučaj, kod dva pacijenta se još čekaju rezultati testiranja.
Sumnje na koronavirus u Hrvatskoj
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nakon višestrukih testova otklonjena je svaka sumnja na zarazu kod pacijenata u osiječkom i splitskom KBC-u. Posle podne je stigla vest o još dva sumnjiva slučaja u Vinkovcima za koje se rezultati testiranja tek očekuju.
 
Nakon Osijeka, u vinkovačku bolnicu primljeno je dvoje mladih pacijenata sa sumnjom na koronavirus.
 
"Inače su bili na radu u Kini, poslednjih 10 dana. Javili su se sa određenim simptomima, jedan s povišenom temperaturom, drugi s respiratornim simptomima i s obzirom na preporuku ministarstva primili smo ih u bolnicu i uzeli uzorke te ih poslali u Zagreb. Po kliničkoj slici rekli bi ne, pre bi rekli ne, nego da, ali čekaćemo rezultate", rekao je direktor bolnice u Vinkovcima Krunoslav Špoljčić.
 
Za prvi slavonski slučaj, onaj u Osijeku, u međuvremenu je definitvno utvrđeno da je negativan. Sumnje više nema ni u Splitu.
 
"Postupićemo prema protokolu što se radi za takve pacijente, on će u doglednom roku biti otpušten", kaže Boris Lukšić sa infektologije KBC Split.
 
U slučaju potvrde virusa, u Vinkovcima tvrde da u ovom trenutku imaju sedam mesta za izolaciju pacijenata. U Splitu, pak, poručuju - spremni smo na sve.
 
"Protokol koji imamo sada kod moguće pojave koronavirusa smo mi već više puta isprobali u bližoj prošlosti, tako da očekujemo i neke druge bolesti, znamo kako postupati. Preporuke su vrlo slične, najvažniji je protok informacija i pravovremeno reagovanje", rekla je Dijana Nonković sa epidemiologije KBC Split.
 
A još dva dana u karantinu u svom domu mora boraviti i studentkinja iz Zagreba koja se vratila iz Vuhana.
 
"Sasvim normalna i propisana mera, to rade i u Americi i u Evropi. Ona nema nikakve simptome, nadzor se može obavljati kod kuće", kaže direktorka Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić.
 
I dok su Kinezi za osam dana uspeli izgraditi čitavu bolnicu, Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu jedina je relevantna za dijagnostiku, ali kao takva ne može biti dovoljna za zbrinjavanje pacijenata ukoliko dođe do epidemije.
 
"A ja bih bila srećna da nama Kinezi izgrade novu bolnicu", kaže Markotić.
 
Glavna tema posete ministra zdravstva Briselu je organizacija preventive i zaštite građana u zemljama Evropske unije. Dok je on odsutan, iz Grada poručuju - ako treba, mi smo tu.
 
"Novi ministar drži sve pod kontrolom, ima svoj tim, međutim ako bilo što zaškripi sa državnog nivoa, uskočiće Grad Zagreb. Mi u našoj kancelariji imamo dovoljno opreme koja se može upotrebiti, nešto smo već i podelili", kaže Pavle Kalinić iz Štaba za upravljanje hitnim situacijama.
 
Od koronavirusa do sada su preminule 362 osobe - jedna na Filipinima, a svi ostali u Kini. U Evropi je 25 potvrđenih slučajeva. Tajlandski lekari tvrde da su izlečili dvoje pacijenata iz Vuhana.
 
Četvoro hrvatskih državljana koji su juče stigli u Francusku u izolaciji će provesti sledeće dve nedelje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet