Ograničeno reemitovanje pojedinih emisija TV Happy i Pinka u Crnoj Gori

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore doneo je odluku da na tri meseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja koji se emituju na TV Happy i TV Pink M iz Srbije.
Ograničeno reemitovanje pojedinih emisija TV Happy i Pinka u Crnoj Gori
Foto: Pixabay
"Razlog za ovu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti", navodi se u saopštenju SAEM.
 
"Ceneći da se radi o pitanju od javnog interesa, čija zaštita zahteva sprovođenje mera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, SAEM je zaključio da je opravdano da se, na period od tri meseca, ograniči reemitovanje sledećih programskih sadržaja: 'Dobro jutro, Srbijo', 'Ćirilica' i 'Posle ručka' na televiziji TV Happy i 'Novo jutro' na televiziji 'TV Pink M'", stoji u saopštenju.
 
SAEM ističe da je "korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta".
 
Upozorava se da su učestalim emitovanjem, posebno naglašenim u periodu od kraja 2019. godine, u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, emiteri pokazali nameru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posledicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja.
 
"Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, emitovanim sadržajima se iz emisije u emisiju i skoro svakodnevno omogućava, podstiče i opravdava osećaj negiranja, neprihvatanja i animoziteta prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, čime je zloupotrebljeno pravo na slobodu izražavanja", zaključuju u SAEM.
  • Lala

    11.02.2020 16:17
    ?
    Pametni ljudi. Neće da ih "truju" ovi što nas truju godinama. Verovatno će opet biti "kriv" Đilas ovima sa ove dve (da im ni ime nespomenem) televizije
  • Preambula

    11.02.2020 00:32
    Tako,tako. Sta na to kaze Prvorodjeni? Necemo valjda popiti vaspitnu i od Crne Gore ? Koliki kreten moras biti da se stalno ponasas kao slon u staklenoj radnji ? Posle ce opet biti krivi Vatikan,Masoni i Amebe ?
  • Topi

    10.02.2020 20:53
    Bravo Crnogorci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.