Podižu kopiju koncentracionog logora da nauče decu lekcijama iz istorije

Prolaženje kroz iskustva logora za zarobljenike iz vremena Drugog svetskog rata je možda nešto što bi se teško poželelo i najgorem neprijatelju. To je, međutim, upravo ono što nevladina organizacija želi da pruži što većem broju ruske dece, piše redakcija Radija slobodna Evropa na engleskom jeziku.
Podižu kopiju koncentracionog logora da nauče decu lekcijama iz istorije
Foto: Pixabay
Dobrotvorna organizacija Otvorene mogućnosti, koja pomaže deci s invaliditetom i njihovim porodicama u severnom regionu Karelije, planira da podigne kopiju finskog logora za zarobljenike iz Drugog svetskog rata kao turističku atrakciju koja će biti otvorena na vreme za 75. godišnjice kraja rata u maju.
 
Kontroverzni projekat uskomešao je strasti u regionu koji se još suočava sa svojom sovjetskom i ratnom istorijom i koji je skrenuo pažnju na to kako ruske vlasti prikazuju rat sledećoj generaciji.
 
"Moramo deci pažljivo da ispričamo istinu o našoj teškoj prošlosti, uzimajući u obzir osobenost dečje psihologije", rekla je Irina Takala, istoričarka iz Karelije koja se protivi planu. "Mislim da moramo promeniti našu agresivnu, militarističku politiku sećanja, posebno kad su u pitanju deca."
 
Galina Vasiljeva, članica gradskog veća u Petrozavodsku, glavnom gradu regiona, takođe je skeptična prema projektu.
 
"Zašto se dobrotvorna organizacija koja pomaže deci s posebnim potrebama bavi tim problemom. Nemaju šta drugo da rade sa svojim novcem? Nemaju drugih problema? Trebalo bi malo da porazmisle o psihi te dece", rekla je u izjavi za RSE.
 
Otvorene prilike su dobile scenografije logora za ratne zarobljenike iz filma "Vesuri" snimljenog 2019. godine, koji donosi priču o deci interniranoj u logoru tokom rata, i planira da ga ponovo postavi na još neutvrđenoj lokaciji u Kareliji, kao atrakciju na otvorenom koja treba da obrazuje javnost o tom aspektu ratnog iskustva Sovjetskog Saveza.
 
"Kada je Vesuri premijerno prikazan u proleće 2019. godine, školska deca su govorila da nisu znala da su postojali finski logori u Kareliji", rekla je direktorka Otvorenih mogućnosti Natalija Abramova. "Za našu fondaciju bilo je važno da sačuvamo scenografiju, posebno zato što smo pomogli u snimaju Vesurija".
 
Guverner Karelije Artur Parfenčikov odobrio je projekat, navodeći na društvenoj mreži VK da će "školska deca biti vođena na ekskurzije" i da će deci biti zanimljiv i kao filmska scenografija i kao istorija radnih logora.
 
Patriotski film Vesuri snimljen je uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture, a Otvorene mogućnosti, koje su osnovane 2017. godine i specijalizovane za organizovanje atletskih takmičenja i izleta za decu s invaliditetom, dobile su pomoć vlade od 2,8 miliona rubalja (37.900 evra) za pravljenje muzeja. Posle završetka snimanja filma, scenografija je rastavljena i uskladištena u gradu Šajdoma, na oko 150 kilometara severno od Petrozavodska.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet