Orban najavio nove ekonomske mere

Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je danas pet novih programa koje bi u pandemiji korona virusa zaštitile ekonomiju zemlje, uz ocenu da će "biti kreirano onoliko radnih mesta, koliko ih epidemija uništi".
Orban najavio nove ekonomske mere
Foto: Pixabay
"Moramo da se borimo protiv epidemije i ekonomskih izazova simultano", rekao je Orban u kratkom obraćanju video porukom na sajtu vlade.
 
Zaštitni akcioni plan, prema rečima Orbana, trebalo bi da donese restruktuiranje od 18 do 20 odsto mađarskom bruto domaćeg proizvoda u tri ciklusa, uz napomenu da se deficit planiranog budžeta za 2020. godinu biti povećan sa jedan odsto na 2,7 odsto BDP.
 
Orban navodi da je prvi program tiče očuvanja radnih mesta, a vlada će preuzeti obavezu isplate dela plate za zaposlene, dok će u drugoj fazi izdvojiti 1,23 milijarde evra za kreiranje radnih mesta. Sledeći korak je da se obezbedi podrška za one delove privrede koji su snažno pogošeni epidemijom korone, poput turizma, a četvrta mera je krediti, uz podrđku vlade, za likvidnost privrede, u iznosu od dve hiljade milijardi forinti.
 
Naziv pete inicijative je Program za zaštitu porodice i penzionera, rekao je Orban i najavio da će vlada koju vodu polako uvoditi 13. penziju, jer se u teškim vremenima ne sme zaboraviti na najstarije.
  • Dj-Uri

    07.04.2020 10:06
    Koje mere? Dao im je kes?
  • BOjdzordj

    07.04.2020 08:57
    #MAsni diktator covece pojma nemas, baljezgas ovde bez veze, vec je doneo mere u korist malih privrednika
  • Masni diktator

    07.04.2020 01:12
    Ne pada mu na pamet da pomogne male privrednike kao sto to rade zemlje zapadne Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.