Belorusija: Građani zabrinuti zbog nedostatka reakcije na virus korona

Dok je Evropa u karantinu u borbi protiv korona virusa, život u Minsku ide svojim tokom, a beloruske vlasti odbijaju opšti karantin, uprkos zabrinutosti stanovništva.
Belorusija: Građani zabrinuti zbog nedostatka reakcije na virus korona
Foto: Pixabay
Belorusija, bivša sovjetska republika koja se nalazi između Evropske unije i Rusije, nije uvela zabranu kretanja celom stanovništvu tako da se prvenstvo u fudbalu uveliko održava na stadionima i to sa publikom, saobraćaj je intenzivan, automobusi i metroi su puni putnika, dok su restorani, prodavnice i kafei otvoreni.
 
Na ulicama Minska mogu se videti retki prolaznici sa zaštitnim maskama na licu, što podseća da u Belorusiji koja je takođe pogođena pandemijom, ima 1.486 zaraženih koronavirusom od kojih je 16 osoba preminulo.
 
"To je zastrašujuće, jednostavno zastrašujuće. Svakog dana gledamo vesti i to je šokantno. Još nije uveden karantin. U ponedeljak, deca idu u škole, a mi ćemo da živimo u strahu", rekla je Angela, jedna majka i domaćica od 45 godina.
 
Druga Beloruskinja Elena (47) je rekla da u čitavoj četvrti u kojoj živi, postoji samo jedna apoteka koja ima oko 100 maski, ali nema rukavice. Dodala je da lekari neće da prime pacijente na pregled ako ne nose maske.
 
Predsednik Aleksandar Lukašenko na vlasti od 1994. godine odbija da uvede mere zabrane kretanja celom stanovništvu. Čak je rekao da vlada "psihoza" i da je panika opasnija od samog virusa.
 
Lukašenko je pozvao građane da nastave da idu na posao, na njive, da voze traktore, koje Belorusija masovno proizvodi, navodeći da "traktor može sve da izleči".
 
Beloruski predsednik je nedavno na jednom sastanku vlade rekao da se svuda samo govori o karantinu i policijskom času. "To je najjednostavnije rešenje i to odmah možemo da uvedemo. A šta ćemo onda jesti", rekao je Lukašenko na tom sastanku.
 
U Minsku su osobe starije od 65 godina pozvane da izbegavaju izlaske, a mnoga preduzeća su prešla na rad od kuće. Međutim, barovi, prodavnice i restorani su i dalje otvoreni, i vlasnicima nije dato nikakvo sanitarno uputstvo kako da se ponašaju prema mušterijama i klijentima.
 
Vlasti navode da je dovoljno testirati osobe za koje se sumnja da su inficirane ili bile u kontaktu sa zaraženima. Takođe navode da za sada imaju kapacitete za testiranje do 4.000 ljudi dnevno.
 
Predstavnici Ministarstva zdravlja naveli su da su svi nosioci virusa izolovani i hospitalizovani, dok su oni koji su bili u kontaktu s njima u karantinu. Takođe su stroge kontrole na granici. Analitičari smatraju da vlasti ne uvode karantin celom stanovništvu iz straha od eventualnih katastrofalnih posledica na ekonomiju.
  • 9

    10.04.2020 17:24
    ?
    Oni bez ikakvih mera ili gotovo nikakvih preminulih 19 ,2 po milionu
    mi u totalnom zatvoru hapsimo poljoprivrednike i nabijamo psihozu narodu
    71 preminuo 8 po milionu.

    ??? ko li greši?

    Sumnjam da je kod njih korona toliko zakasnila ili se nije
    snašla koga da dohvati kad se svi kreću i prave i distribuiraju prirodnu hranu.

    Valja pogledati možda ne baš sam kraj ali lekare da
    https://www.youtube.com/watch?v=AAkt7rVNDZQ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet