Preminuo legendarni vozač Formule 1 Stirling Mos

Jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena, Englez ser Stirling Mos preminuo je u 91. godini života.
Mos je važio za najvećeg vozača Formule 1 koji nikada nije osvojio titulu u tom takmičenju.
 
Mos je u bolnici proveo 134 dana nakon što je doživeo respiratornu infekciju na odmoru u Singapuru u decembru 2016. godine. Mos je osvojio 16 od 66 trka u kojima se takmičio u Formuli 1 od 1951. do 1961, a 1955. je postao prvi Britanac koji je osvojio trku na domaćoj stazi, u Ejntriju.
 
Proglašen je sportskom osobom godine u izboru BBC 1961. godine, a bio je četvorostruki vicešampion sezone u Formuli 1. Ukupno je zabeležio 212 pobeda u svim takmičenjima. Poznat je i po situaciji sa trke iz 1958. godine, kada se zauzeo za sunarodnika i protivnika Majka Hotorna, te sprečio da ga diskvalifikuju kada su ga optužili da je prekršio pravila na stazi u Portugalu.
 
Mos je primoran da se penzioniše sa najvišeg nivoa motociklizma 1962. godine nakon što je završio u komi na mesec dana posle jednog sudara, te je ostao paralizovan na šest meseci. I pored toga on je nastavio da se trka na takmičenjima legendi sve dok nije napunio 81 godinu.
  • jaa

    12.04.2020 13:38
    R.I.P.
    Legendo, pozdravi mi caleta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.