SZO: Nismo dobili nikakve dokaze o poreklu virusa korona, samo spekulacije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenila je kao "spekulacije" tvrdnje američkih zvaničnika koji su rekli da poseduju dokaze da je novi virus korona potekao iz jedne laboratorije u kineskom gradu Vuhan, gde su registrovani prvi slučajevi zaraze krajem 2019. godine.
SZO: Nismo dobili nikakve dokaze o poreklu virusa korona, samo spekulacije
Foto: Pixabay
"Od američke vlade nismo dobili nikakve podatke ni naučne dokaze o navodnom poreklu virusa. To, dakle, za nas ostaje spekulacija", rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan.
 
Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je u nedelju da postoje "ogromne" naznake da novi virus potiče iz biomedicinske laboratorije u Vuhanu.
 
"Mogu vam reći da postoji značajna količina dokaza da je to došlo iz te laboratorije u Vuhanu", rekao je Pompeo ne navodeći druge detalje.
 
Stručnjaci smatraju da se novi virus pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci u Vuhanu, gde su se prodavale žive egzotične životinje. Pretpostavlja se da je virus životinjskog porekla mutirao i prešao na čoveka.
  • Pauly Ester

    05.05.2020 09:34
    Kad je Srbija u pitanju tu niko ne postavlja pitanje kada se prvi put pojavio virus. U Francuskoj je ustanovljeno da je jedna proba od 27. decembra bila pozitivna. Radilo se o čoveku koji nije putovao u inostranstvo i čija žena je bila u kontaktu sa Kinezima iz restorana. Kod nas je krivica svaljena na naše ljude koji rade u inostranstvu. Ali ja se sećam da je Novi Sad u januaru bio preplavljen Kinezima. Krajem januara bio sam poslovno u jednom hotelu i čekao sam klijenta na recepciji. Bilo je toliko Kineza da sam rešio da izađem napolje iako sam tada smatrao da se cela ta priča oko virusa preuveličava, ali je napolju bilo još gore jer je bilo puno njih koji su pušili cigarete i pljuvali itd. Posle toga smo seli u restoran hotela ali nakon što je pored našeg stola sela grupa Kineza moj klijent koji je stranac rešio je da tražimo drugo mesto da ručamo. Meni je to bilo malo smešno, ali nisam hteo da se raspravljam sa klijentom. Otišli smo u restoran u neposrednoj blizini da bismo izbegli kontakt i morali smo da ustanovima da je i u tom restoranu bilo mnogo Kineza. Centar Novog Sada je bio preplavljen Kinezima i to je nešto o čemu su mnogi pričali. Danas se niko ne pita odakle kod nas toliko zaraženih, a možda je to razlog zašto imamo veći broj pozitivnih slučajeva od ostatka regije.
  • Robot

    05.05.2020 08:59
    @Dusan Markovic Slažem se s tobom da ovo pričaju jer je počela Trampova predizborna kampanja i da lažu. Ne slažem se u dve stvari. Prvo, Jugoslaviju nisu uništili oni nego Rusi, koristeći Nikolu i Slobodana Miloševića kao i Miru Marković. Drugo, neće im se vratiti jer u kosmosu ne postoji takva vrsta pravde.

  • Čivijas

    05.05.2020 08:22
    Covid-19 potekao iz Vuhan-a
    Pa naravno amerikancima je to obično tako da okrive odma nekoga za prirodne postupke kao i Iran,jer smatraju sebe najpametnijim i najjačim na svetu da mogu svakome da komanduju i uvode Sankcije.
    Ali jednog dana će dobiti po Rogovima od nekoga od svetskih država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.