SZO: Moguć drugi talas virusa korona nakon leta

Stručnjaci za zarazne bolesti navode da je postoji mogućnost da se korona virus ponovo pojavi po završetku leta, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.
SZO:  Moguć drugi talas virusa korona nakon leta
Foto: Pixabay
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko meseci korona virus mogao da izgleda.
 
Dok još uvek živimo u vreme prvog talasa pandemije, a slučajevi i dalje rastu, infekcije bi mogle naglo i značajno da skoče bilo kada, preneo je Si-En-En.
 
"Možda dođe do drugog talasa na ovaj način", rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak.
 
Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva. Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.
 
U scenariju drugog vrhunca, slučajevi koronavirusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, verovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.
 
U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione sveta u različito vreme. Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen koronavirusom mnogo veći broj ljudi u isto vreme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi Si-En-En.
  • Novosadski pulmolog

    30.05.2020 00:10
    Svetalana NS
    Kao doktor ne verujem u SZO.
  • Novosadski pulmolog

    29.05.2020 22:42
    Kaćanka
    Sve što pričam stojim iza toga iza mene stoji iskustvo koje nisam kupio za 1000 evra nego sam učio pulmologiju da bi postao dobar pulmolog kao i što jesam.


    Čisto da znaš KOD MENE NIKADA SE NIJE DESILA greška,2009 nuđe mi je bilo da budem u kriznom štabu u jednom manjem gradu ja sam odbio jer nisam želeo da mi politika govori šta kako da uradim.
  • Kaćanka

    29.05.2020 18:07
    Nadam se da se nikad sresti nećemo! Šta ti sve napriča, pulmolog...?! Bolja je moja komšinica Stana što maže svinjski mast po grudima kad teško diše!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet