Prepucavanje SAD i Kine oko toga ko krši ljudska prava

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija otvorile su, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pitanje namere Kine da nametne nova bezbednosna pravila u Hongkongu, čime su podstakle Kinu i Rusiju da kritikuju SAD zbog preterane upotrebe sile protiv Afroamerikanaca.
Prepucavanje SAD i Kine oko toga ko krši ljudska prava
Foto: Pixabay
Savet bezbednosti je neformalno razgovarao o Hongkongu na zatvorenom, virtuelnom sastanku, pošto se Kina usprotivila pozivu SAD od srede za otvorenom i formalnom sednicom Saveta bezbednosti UN, navodeći da to nije pitanje međunarodnog mira i bezbednosti.
 
Američka ambasadorka Keli Kraft je upitala da li će svet stati u odbranu ljudskih prava i dostojanstvenog života koji su stanovnici Hongkonga uživali i zasluživali ili će se dozvoliti kineskoj Komunističkoj partiji da prekrši međunarodni zakon i sprovodi svoju volju nad narodom Hongkonga.
 
Kineski parlament je u četvrtak potvrdio odluku da se nastavi sa zakondavnom aktivnošću, koje demokratski aktivisti, diplomate, ali i poslovni svet vide kao
ugrožavanje polu-autonomnog statusa koji Hongkong ima kao međunarodni finansijski centar.
 
Ovaj zakon rizikuje da umanji slobode koje je Kina preuzela da se pridržava kao dela međunarodnog prava, rekao je britanski ambasador Džonatan Alen i dodao da postoji zabrinutost da će to pogoršati postojeće duboke podele u Hongkongu.
 
Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Polijanski upitao je, u objavi na tviteru posle debate, zašto SAD uskraćuju Kini pravo da uspostavi red i mir u Hongkongu, dok brutalno guši proteste kod kuće.
 
Kineski ambasador pri UN Džang Jun saopštio je, posle sastanka, da bi SAD i Velika Britanija trebalo da gledaju svoja posla, dodajući: "Svaki pokušaj korišćenja Hongkonga da bi se mešalo u unutrašnja pitanja Kine je osuđen na promašaj".
  • Brunova mama

    30.05.2020 13:27
    I jedni i drugi. I to nekažnjeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.