Izraelci pucali na malezijski brod

Izraelska mornarica ispalila je danas hice upozorenja na malezijski humanitarni brod koji je plovio ka pojasu Gaze i primorala ga da se okrene ka Egiptu, saopštili su organizatori pomoći i izraelska vojska.

Izraelska mornarica ispalila je danas hice upozorenja na malezijski humanitarni brod koji je plovio ka pojasu Gaze i primorala ga da se okrene ka Egiptu, saopštili su organizatori pomoći i izraelska vojska.

"Patrolni brod vojne mornarice je kontaktirao plovilo, koje je navelo da plovi ka obali Gaze. Kada je ušlo u teritorijalne vode Izraela i nije odgovorilo na pozive da se vrati, ispaljeni su hici u vazduh i potom se vratio u El-Ariš", rekla je predstavnica za štampu izraelske vojske.

Fondacija Perdana radi pod pokroviteljstvom bivšeg malezijskog premijera Mahatira Muhameda (85), žestokog kritičara Zapada i Izraela zbog odnosa prema Palestincima. Ta organizacija je prošle godine učestvovala u pokušaju proboja izraelske pomorske blokade Gaze, koji je okončan kada su izraelske specijalne snage upale na humanitarne brodove i na jednom od njih ubile devet Turaka.

Izrael drži pojas Gaze u blokadi od 2006. godine, kada su ekstremisti oteli jednog izraelskog vojnika, koga još drže u zatočeništvu. Izraelske vlasti takvu meru obrazlažu potrebom da spreče vladajući palestinski Hamas da nabavi oružje, novac i materijal koji bi mogli da se koriste za napade na jevrejsku državu. Palestinci, s druge strane, tvrde da blokada sprečava dotok robe nužne za obnovu infrastrukture.

  • primedba

    16.05.2011 13:22
    Imam utisak da je neko iz vaše redakcije krajnje pristrasan kada je u pitanju konflikt Izraela sa islamskim teroristima u pojasu Gaze. Vesti su tendeciozne, poput ovog naslova recimo. Izrael je toliko vojno moćna država da bi taj brod da su hteli da pucaju na njega, pogodili i potopili jednim jedinim projektilom. Zna se šta su hici upozorenja - to su hici koji nisu ispaljeni prema meti, već namerno ispaljeni tako da samo opomenu, nikako da pogode bilo šta. To isto čini i policija kada puca u vazduh. Potpuno legitimno i sa namerom da se zlo spreči umesto da eskalira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.