Berlin usvojio prvi lokalni zakon u Nemačkoj protiv diskriminacije

Gradske vlasti Berlina usvojile su lokalni zakon protiv diskriminacije, prvi put u Nemačkoj, ali je zakon izazvao kritike sindikata policije usred protesta širom sveta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda posle policijskog privođenja.
Berlin usvojio prvi lokalni zakon u Nemačkoj protiv diskriminacije
Foto: Pixabay
Zakon je u četvrtak uveče usvojio Senat Berlina. Žrtva diskriminacije - rasne, verske, seksualne ili povezane sa invalididetom, od sada će moći da traži obeštećenje.
 
Zakon predviđa široku lepezu diskriminacije, od odbijana ulaska u neki javni prostor slepe osobe u pratnji psa jer je to mesto zabranjeno za životinje, do izgovaranja "mizoginih šala" službenika u prisustvu druge osobe.
 
Protivnici zakona kritikovali su stavku prema kojoj će u slučaju optužbe diskriminacije, policajac morati od sada da dokaže da nije kriv za pripisano delo. Do sada je žrtva morala da dokaže da je bila diskriminisana.
 
Sindikati policije su posebno nezadovoljni jer smatraju da će novi zakon baciti sumnju na sve pripadnike policije koji će morati u slučaju da su optuženi da dokazuju da nisu počinili delo. Neki lokalni zvaničnici su takođe negodovali navodeći da Nemačka nije SAD i da u nemačkoj policiji ne postoji problem rasizma.
  • sasvim

    06.06.2020 01:10
    očekivano
    normalno da ne kažem opet očekivano..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.