Ponovo se pokreće ispitivanje hidroksihlorokina

Nastavlja se ispitivanje kontroverznog leka protiv malarije koji je uzimao američki predsednik Donald Tramp kako bi pokušao da spreči zarazu virusom korona.
Ponovo se pokreće ispitivanje hidroksihlorokina
Foto: Pixabay

Britanski regulatori kažu da hidroksihlorokin i hlorokin mogu da se daju zdravstvenim radnicima u kliničkoj studiji da bi testirali teoriju.

Regrutacija za ispitivanje COPCOV prekinuta je zbog zabrinutosti za nuspojave koje su pokrenula druga istraživanja, a koja su od tada diskreditovana.

Zaključeno je da lek nije koristan i da povećava rizik od nastanka nepravilnog srčanog ritma i smrti. 

SZO je obustavila svoja ispitivanja ovog antimalarika kao leka za lečenje virusa korona.

Iako studije ukazuju na to da hidroksihlorokin ne spašava ljude koji su već bolesni od koronavirusa, istraživači žele da nastave sa istraživanjem kako bi utvrdili da li taj antimalarik može da spreči infekciju, piše BBC.

U ispitivanju na više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike koristiće se hlorokin, hidroksihlorokin ili placebo. 

"Hidroksihlorokin još uvek može da spreči infekcije, a to treba i da se utvrdi u randomiziranom kontrolisanom ispitivanju", rekao je jedan od vodećih istraživača, profesor Sir Nikolas Vajt sa Univerziteta u Oksfordu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.