Lider SDP Davor Bernardić podneo ostavku

Lider SDP-a Davor Bernardić podneo je ostavku nakon izbornog debakla Restart koalicije okupljenje oko te opozicione stranke.
Bernardić je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke rekao da će za čelnog čoveka biti raspisani izbori, kao i da se on neće kandidovati.
 
"Do izbora vršilac dužnosti predsednika SDP biće Zlatko Komadina", rekao je Bernardić.
 
Prema još nezvaničnim izbornim rezultatima, Restart koalicija je osvojila 41 mandat u Hrvatskom parlamentu, iako su predizborne ankete ukazivale da će biti relativni pobednik ovih izbora.
 
Pošto se to nije dogodilo, Bernardić je uradio upravo ono što je uradio njegov prethodnik Zoran Milanović, aktuelni predsednik Hrvatske, koji je zbog izbornog poraza 2016. podneo ostavku na lidersku poziciju u stranci.
 
Nakon tog poraza Milanović se jedno vreme povukao iz politike.
 
"Predsednik je uvek najodgovorniji", rekao je Bernardić novinarima i dodao da on nikoga ne krivi za loš izborni rezultat.
 
"Građani su izabrali, hvala svima koji su izašli", rekao je i dodao da će doći na konstitutivnu sednicu sabora, ali da ne zna da li će biti poslanik.
 
Upitan razmišlja li o povlačenju iz politike, Bernardić je rekao:
 
"Znate kako je u životu. Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Život je nepredvidiv. To je čar života. Niko ne zna što nosi sutra. Sigurno neću ostati na čelu SDP-a", rekao je.
 
Nije želeo da komentariše ko bi iz SDP-a mogao biti izabran na čelnu funkciju, ali ni isključio mogućnost da to bude žena.
 
A kao mogući naslednici Bernardića se pominju kandidati koji imaju dobar preferencijalni rezultat kao što je Peđa Grbin, koji sa poslednjeg mesta na listi ulazi u Sabor, a s poslednjeg mesta na listi u Sabor ulazi i Siniša Hajdaš Dončić, dok su veliki broj glasova dobili i Biljana Borzan i Tonino Picula.
 
Pozivi da Bernardić podnese ostavku počeli su već sinoć, neposredno nakon objavljivanja izbornih anketa.
  • Voja

    06.07.2020 18:48
    Sloboda izbora
    Odose komunci na smetliste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.