Urednik otpušten, redakcija dala otkaz, građani izašli na ulice Budimpešte

Više hiljada ljudi izašlo je sinoć na ulice Budimpešte u znak protesta zbog sve žešćih napada vlasti na slobodu medija.
Demonstracije su organizovane nakon što je juče više od 80 novinara, odnosno gotovo cela redakcija najvećeg nezavisnog portala u Mađarskoj Index.hu, dalo otkaze zbog toga što je otpušten glavni urednik Sabolč Dul. Oni su od većinskog vlasnika portala zahtevali da vrati Dula na posao, a nako što je to odbijeno dali su otkaze.
 
"Nismo se okupili zbog toga što se svi slažemo sa onim što piše Index, već zato što smo došli do tačke u kojoj je ugrožena sloboda informisanja", izjavio je jedan od učesnika u demonstracijama.
 
Ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je da se vlada suočava sa "neistinitim optužbama" da ugrožava slobodu medija.
 
"Na koji način bi vlada mogla da utiče na odluke medija koji su u privatnom vlasništvu", upitao je Sijarto.
 
Index je najveća medijska organizacija u Mađarskoj koja je kritički nastrojena prema vladi Viktora Orbana, a pritisci na redakciju u većem obimu počeli su pre mesec dana. Peter Uj, koji je 1999. bio suosnivač portala, kaže da je zbog sve većeg pritiska iz Orbanove partije Fides bio primoran da podnese ostavku pre devet godina.
 
"Index je, ipak, do danas ostao poslednji medij koji je u velikoj meri smetao vladi, koja je sada kontrolom tržišta oglašivača uspela u onome što do sada nije. Država danas u Mađarskoj kontroliše tri četvrtine tog tržišta", kazao je Uj.
 
Direktor fondacije koja je vlasnik izdavača portala, Laslo Bodolaj izjavio je da Dul "više nije bio u stanju da kontroliše tenzije u redakciji i da je to prouzrokovalo veliki pad prihoda od oglašavanja". On je rekao da nezavisnost redakcije nije ugrožena, ali je odbio da za Rojters detaljnije obrazloži svoju odluku.
  • Demosten

    26.07.2020 10:26
    Platon i država
    "Nismo se okupili zbog toga što se svi slažemo sa onim što piše Index, već zato što smo došli do tačke u kojoj je ugrožena sloboda informisanja", izjavio je jedan od učesnika u demonstracijama.
    SVE JE REČENO.
    Kada se krajnje desni ili levi režimi osete ugroženim, tada oni ugrožavaju i guše uzrok.
    Poznato?
  • Veverac

    25.07.2020 20:27
    @realno
    Da, da... Svi treba da budemo pacifisti, miroljubivi i nenaoružani - osim divnog NATO-a, koji ima ekskluzivno pravo da uz pomoć močuge "uteruje" demokratiju širom sveta. To je mantra svih soroščića, pa i tvoja. E, neće moći, cenjeni "realisto"...
  • realno

    25.07.2020 19:49
    za Bela

    Kažete:"Menjas identitet nespretno ? Na moj odgovor na tvoje pitanje iz prethodnih vesti nisi odgovorio?"
    Nadam se da nije upućeno meni, ja uvek pišem pod imenom "realno", ne "Realno" i ne "Realista", nikad ne menjam "identitet". Čisto da razjasnim da ne bude zabune. A ako ipak jeste meni upućeno, napišite, vrlo rado ću odgovoriti, ali ne znam na šta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.