Nemačka traži uvođenje putarine u celoj EU

Nemačka i dalje želi da uspostavi naplatu korišćenja autoputa za automobile širom te zemlje, ali i u ostatku Evropske unije.
Nemačka traži uvođenje putarine u celoj EU
Foto: Pixabay
Od jula do decembra 2020. godine Nemačka predsedava Savetom Evropske unije, a nacrt dokumenta koji je stavljen na uvid medijima otkriva da nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer želi da obezbedi da skoro sva vozila koja se kreću autoputevima moraju da plaćaju putarinu širom Evropske unije.
 
Prema ovom nacrtu, plan bi se realizovao u roku od osam godina, a od plaćanja putarine bili bi izuzeti autobusi, saznaje Rojters.
 
Međutim, ne podržavaju svi ovaj predlog sistema naplate. Određeni vladini zvaničnici navode da neka nemačka ministarstva žele da se projekat "zamrzne", uprkos tome što se takav sistem naplate smatra jednom od mera za borbu protiv klimatskih promena.
 
Osim toga, smatra se da je ovo osetljivo pitanje među ministarstvima koja vodi stranka Socijaldemokrata, koja deli vlast sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel, koji se već dugo protive putarinama na autoputevima.
 
Podsećamo, za razliku od većine drugih zemalja Evropske unije, Nemačka ne naplaćuje vozačima motornih vozila putarinu na svojoj mreži autoputeva, već sredstva za njihovo održavanje obezbeđuje kroz poreze.
 
Ranije je ta zemlja pokušala da natera strane vozače koji koriste nemačke autoputeve da plaćaju putarinu, ali je pre otprilike 12 meseci najviši sud u Evropi presudio protiv takvog plana, tvrdeći da krši pravila Evropske unije.
  • DjakoN

    26.07.2020 09:04
    tuga...
    Predlazem da se u smrdiji udupla cena putarine da ne odgovoran narod ne napusta mesto i siri zarazu !
  • Joki

    26.07.2020 08:54
    Nemci jako vole da namecu svoje zahteve drugima. To im je u krvi.
  • 9

    26.07.2020 07:34
    Sram ih bilo
    Zar da narod nešto ne plaća? Ta prokleta Angela.
    Nek se ugleda na Babicha. KO plati ima rašta i
    poginuti. O gužvama
    na naplatnim rampama da i ne govorimo.

    Ima li to negde u EU osim u lideru u regionu?

    Vinjeta neee naplata na svakoj pumpi trafici ,
    kiosku sklanjanje gužvi sa glavnih putnih pravaca,
    pa kontrola naplate, pa kažnjavanje od strane
    sposobne popola policije.

    Ali imaće oni ponovo problem sa Srbima kao i 918 kad im
    sad navale u letećim automobilima kako će njima
    naplaćivati putarinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).