Papa Franja: Kulinarska i seksualna zadovoljstva su jednostavno božanska

Papa Franja rekao je da su kulinarska i seksualna zadovoljstva "jednostavno božanska", u knjizi razgovora obavljenoj u sredu u Italiji.
"Crkva je osuđivala neljudsko, sirovo i jednostavno zadovoljstvo, ali je uvek prihvatala ljudsko, umereno i moralno zadovoljstvo", rekao je papa odgovarajući na pitanja Karla Petrinija, italijanskog pisca i gastronoma.
 
"Zadovoljstvo dolazi direktno od Boga, nije ni katoličko, ni hrišćansko, ni nešto treće, jednostavno je božansko", ističe papa Franja. "Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, baš kao što seksualno zadovoljstvo čini ljubav lepšom i garantuje produženje vrste", dodao je papa rođen u Argentini.
 
Potpuna je suprotnost "licemernom moralu" koji ne prepoznaje pojam zadovoljstva i koji je postojao u istoriji katoličke crkve, što je "pogrešno tumačenje hrišćanske poruke". Smatra da je takvo gledište "nanelo ogromnu štetu koja se i danas snažno oseća u nekim slučajevima".
 
"Suprotno tome, uživanje u hrani kao i seksualno zadovoljstvo dolaze od Boga", istakao je poglavar 1,3 milijarde katolika.
 
Papa je u odlomku iz knjige rekao da je oduševljen filmom "Babetina gozba" koji se odvija u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. veku. Raskošnu gozbu u filmu priredila je francuska kuvarica Babet.
 
"Za mene je to himna hrišćanske ljubavi", rekao je papa.
 
Knjigu, koja uključuje tri razgovora ("TerraFutura, razgovori sa papom Franjom o ekologiji integriteta"), uredio je osnivač pokreta "slow food" koji se pojavio 1980-ih kao odgovor na "brzu hranu". U središtu knjige je pogled pape Franje na ekologiju.
  • Forezničar

    10.09.2020 15:11
    Pa moram reći da smo mi kao celina ovo apsolvirali. Praseće i jagnjeće brigade su uništile stočni fond Srbije, a što se tiče telesnog zadovoljstva, analiza Studije o zbunjenosti govori da , minimalno poslednjih 30 godina , smo kvalitetno zbunjeni . I to naravno će trajati i dalje, sa akcentom, na duhovnoj strani telesnog zadovoljstva jer su sada se uključili i vikari i epilepsiskopi. Do izlečenja zdravo!
  • T

    10.09.2020 13:27
    T
    Pa to svako normalan zna i ko može upražnjava. Posle dobre hrane ide i dobar seks kamo sreće dase svi pridržavamo toga. Manje bi bili nervozni,depresivni,itd. Sve je to prirodno i normalno papa ništa novo nije rekao.
  • Deki7

    10.09.2020 13:05
    PR Pape
    Samo lupati guposti za primitivan svet. Cilj da im se dopadnes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet