Snouden pristao da vladi SAD preda pet miliona dolara

Edvard Snouden, nekadašnji pripadnik američke obaveštajne službe (CIA), saglasio se da pet miliona dolara koje je zaradio od prodaje autobiografske knjige i govora koje je držao po svetu preda američkoj vladi.
Snouden je prošle godine objavio knjigu "Trajno zabeleženo" i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbednost, navodi CNN.
 
U knjizi od koje je zaradio više miliona dolara, otkriva kako je vlada SAD stvorila sistem masovnog nadzora. Snouden, koji trenutno živi u Rusiji, zaradio je 4,2 miliona dolara od prodaje knjige i autorskih prava. Njegovi govori, kojih je bilo više od pedeset, u proseku su plaćani po 18.000 dolara. Prema dogovoru Snoudena i Trampove administracije, novac će biti pohranjen u poseban fond.
 
Međutim, advokat bivšeg saradnik NSA rekao je da dogovor koji je sklopljen između Snoudena i suda ne znači da američka vlada može odmah da oduzme njegov novac, jer on razmatra žalbu na prethodnu odluku suda o odgovornosti za objavljivanje knjige.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet