Porastao broj milionera u svetu

Svetska populacija milionera je prošle godine primetno uvećana, zaključuje se iz podataka "Boston konsalting grup" (BCG).
Svetska populacija milionera je prošle godine primetno uvećana, zaključuje se iz podataka "Boston konsalting grup" (BCG).

Broj domaćinstva sa imovinom vrednom preko milion dolara porastao je za 12,2 odsto na 12,5 miliona. U globalnom bogastvu ova domaćinstva učestvuju sa 39 odsto, iako je u celini gledano milionerskih domaćinstava veoma malo, skromnih 0,9 odsto od ukupnog broja.

Udeo milionera u svetskom blagostanju je za godinu dana porastao sa 37 procenata u 2009. godni. U azijsko-pacifičkoj regiji udeo ukupnog blagostanja u rukama bogataša je povećan za 2,9 procentnih poena, u Severnoj Americi za 1,3 procentnih poena.

Najveći broj dolarskih milionera živi u SAD, 5,2 miliona domaćinstava, a dalje sledi Japan, (sa 1,53 miliona) i Kina (sa 1,11 miliona). Najgušća koncentracija domaćinstava sa bogatstvom većim od milion dolara zabeležena je u Singapuru, 15,5 odsto ukupnog broja stanovništva, dok je prosek u svetu 0,9 odsto. Broj Singapuraca sa jednim ili više miliona dolara za godinu dana je povećan čak 33 odsto.

Među evropskim zemljama najveći udeo milionera je u Švajcarskoj, 9,9 procenata.

Ukupna visina svetskog blagostanja, koju BCG razmatra kao sumu aktive fizičkih lica porasla je u 2010. godni drugu godinu za redom za devet biliona dolara (8,0 odsto) na rekordnih 121,8 biliona.

Eksperti procenjuju da će globalno bogatstvo da raste u proseku za 5,9 odsto godišnje do kraja 2015. godine, kada će dostići oko 162 biliona dolara.

Najbogatija svetska regija je prošle godine bila severna Amerika, gde je aktiva bila na nivou od 38,2 biliona dolara, što je bezmalo četvrtina globalnog bogatstva. (Srbijanet)
  • gazda milutin

    02.06.2011 08:21
    a kriza. a nema se para
    Pod izgovorom kriza je cuti tu i radi za bedu od koje nemozes ni da se prehranis domace a i belosvetske lopovine maximalno eksploatisu radnicku klasu dok se oni enormno bogate,E moj Lenjine vrtis se ti u grobu.Al nadam se doci ce dan kad potlaceni ustanu protiv robovlasnika i uzmu pravdu u svoje ruke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.