Amerikanci i dalje broje glasove, Bajden bliži Beloj kući

Skoro četiri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću.
Amerikanci i dalje broje glasove, Bajden bliži Beloj kući
Foto: FoNet/AP
U Pensilvaniji se čeka na prebrojavanje još oko 50 hiljada glasova pristiglih poštom, navodi CNN. 
 
Iz Džoržije je stiglo saopštenje Džoa Sorensona, predstavnika okruga Gvinet, koji je najmnogoljudniji u toj državi i kojem pripada i grad Atlanta, u kojem najavljuje da će prebrojavanje glasova uskoro biti gotovo. Posle 99 odsto prebrojanih glasova u toj državi, Džo Bajden ima minimalnu prednost.
 
Slično je i u Nevadi gde Bajden ima prednost od 1,8 odsto na 93 odsto prebrojanih glasova i u Arizoni u kojoj vodi sa jedan odsto glasova na 95 odsto prebrojanih glasačkih listića.
 
Lider republikanaca u američkom Senatu, senator Mič Mekonel na svom Tviter nalogu je poručio da se svaki "legalni glas mora izbrojati."
 
Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naveo je na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama "nekim čudom nestala" i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.
 
Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali je, u međuvremenu, broj glasova u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeo da se povećava u nekim od ključnih država. Tramp i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat kako bi na sudu osporili načine prebrojavanja glasova, pre svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.
 
U Njujorku već slave odlazak Trampa
 
U Njujorku su se građani sinoć okupili na ulicama slaveći unapred Trampov odlazak iz Bele kuće, prenose njujorski mediji. Kao direktna posledica izbornih rezultata prema kojima Džo Bajden ima većinu glasova, prvi put nakon nekoliko meseci atmosfera na Vašington skveru, na kojem su se održavale demontracije protiv vlasti, bila je slavljenička.
 
Sinoćnje okupljanje trebalo je da bude mirno, ali je došlo do sukoba s policijom, a uhapšeno je najmanje 17 osoba. Ipak, i pored toga, građani na ulicama su igrali i pevali pozivajući da se "svaki glas izbroji".
 
Država Njujork, a naročito grad Njujork, tradicionalno su naklonjeni Demokratskoj partiji, a time i Bajdenu, pa su se u tom kontekstu danima održavali mirni protesti građana koji unapred slave preokret u Beloj kući.
  • C-3PO

    07.11.2020 11:21
    Kljuc
    Samo se bojim da Bajden ne promeni bravu na ulazu u Belu kucu...
    Kako ce ovaj nas da ulazi?????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.