Preminuo tvorac Šindlerove liste

Poljak Mječeslav Mitek Pemper, čovek koji je sastavio Šindlerovu listu, umro je u 91. godini u bavarskom gradiću Augburgu.
Poljak Mječeslav Mitek Pemper, čovek koji je sastavio Šindlerovu listu, umro je u 91. godini u bavarskom gradiću Augburgu.

Gradske vlasti proglasile su dan žalosti i u njegovu čast spustile nacionalne zastave na pola koplja.

Mječeslav Pemper Mitek, rođen je 1920. godine u Krakovu, u jevrejskoj porodici. Posle nemačkog zauzimanja Poljske zatvoren je u koncentracioni logor Plazov, gde zbog svojih birotehničkih veština ubrzo postaje lični sekretar zapovednika logora Amona Geta. Na toj dužnosti bio je od marta 1943. do oktobra 1944. godine.

Tu je upoznao i indutrijalca Oskara Šindlera, koji se često opijao s Getom. Šindler i Mitek pronašli su zajednički interes i počeli blisko da sarađuju. Kako se rat bližio kraju, a deportacije Jevreja postale sve češće, Mitek je na sve načine pokušavao spasiti svoje sunarodnike.

Kada je, čitajući Getovu poštu, saznao da će biti deportovani svi Jevreji koji rade u industriji koja nije direktno vezana za vojne potrebe uspeo je da nagovori Šindlera da prestane da proizvodi lonce i da se preusmeri na proizvodnju protivtenkovskih granata.

U tom periodu Pemper je Šindleru dostavio listu od 1.200 Jevreja koju je odštampao u svojoj kancelariji rizikujući život.

Upravo to su bili Jevreji koje je Šindler uspeo da spasi od deportacije u logore. Preživevši rat, Pemper je svedočio na suđenju Getu, koji je smaknut 1946. godine.

Ostao je blizak prijatelj Oskara Šindlera do njegove smrti 1966. godine.
  • 11.06.2011 17:12
    Večna slava obojici.
  • Bole

    11.06.2011 16:57
    Takve ljudske veličine se nažalost retko rađaju i dugo pamte. Na takve je mislio i Njegoš kada je rekao:
    "Blago onom ko dovijek živi,
    imao se rašta i roditi!"
    Neka počiva u miru, zaslužio je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet