Bahrein: Osuđena zbog recitovanja poezije

Dvadesetogodišnja Ajat al-Kurmezi, koja je recitovala poeziju u kojoj se kritikuju vladari Bahreina, osuđena je danas na godinu dana zatvora, kao deo mera režima protiv šiitskih demonstranata koji traže veća prava.
Dvadesetogodišnja Ajat al-Kurmezi, koja je recitovala poeziju u kojoj se kritikuju vladari Bahreina, osuđena je danas na godinu dana zatvora, kao deo mera režima protiv šiitskih demonstranata koji traže veća prava.

Al-Kurmezi uhapšena je krajem marta pošto je, pored ostalih demonstranata, recitovala pesme u kojima su kritikovani bahreinski kralj i premijer, na glavnom Bisernom trgu prestonice Maname.

Ona je osuđena za antidržavnu aktivnost, uključujući i podsticanje mržnje, prenela je zvanična Bahreinska novinska agencija.

Dok je bila u pritvoru, tvrdila je da su je stražari tukli i mučili elektro-šokovima, prenela je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešenal.

Presudu Al-Kurmezijevoj osudile su opozicione grupe i Amnesti internešenal, koji je naveo da ona naglašava da bahreinske vlasti "brutalno ugrožavaju" slobodu govora.

Demonstranti, koji protestuju od sredine februara, od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi.

Mnogi demonstranti traže od vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a pozivaju i da cela vladajuća dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Šiiti čine 70 odsto od ukupne populacije Bahreina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.