Istraživanje pokazalo: 9.000 dece umrlo u bivšim domovima samohranih majki u Irskoj

Komisija u Irskoj koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki saopštila je da je 9.000 dece umrlo u tim ustanovama koje su decenijama vodile katoličke časne sestre.
Premijer Majkl Martin izjavio je da će uputiti "javno izvinjenje" Irske o toj aferi u kojoj je zabrinjavajući nivo smrtnosti u tim ustanovama koje su bile otvorene do 1998.
 
Ti domovi, koje su držale časne sestre, primale su devojke i mlade žene koje su porodice odbacile. Te ustanove su smatrane nelegitimnim, a često se dešavalo da majke budu odvojene od dece koja su predata na usvajanje.
 
Komisija, koja je objavila izveštaj, bila je zadužena da istraži visok nivo smrtnosti dece u tim bivšim institucijama u periodu od 1922. do 1998. godine.
 
U izveštaju komisije opisuje se "mračno i sramotno poglavlje irske novije istorije", rekao je premijer i dodao da je decenijama u Irskoj vladala kultura mizoginije.
 
Martin je izdvojio "ozbiljnu i sistematsku diskriminaciju žena, posebno onih koje su imale vanbračnu decu".
 
Istraga je otvorena još 2015. godine kada je istoričarka Ketrin Korles rekla da je oko 800 dece u jednoj takvoj ustanovi umrlo i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u periodu od 1925. do 1961.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet