Izraelski sud zabranio da se prate mobilni telefoni zaraženih osoba

Izraelski Vrhovni sud zabranio je vladi da prati mobilne telefone ljudi inficiranih kovidom, a predlog je označio kao grubo kršenje ljudskih prava.
Izraelski sud zabranio da se prate mobilni telefoni zaraženih osoba
Foto: Pixabay
Povremenim korišćenjem ove metode u martu 2020. godine kontrateroristička agencija je nadgledala zaražene pacijente i otkrivala osobe sa kojima su zaraženi dolazili u kontakt.
 
Od početka pandemije nevladine grupe za ljudska prava su apelovale na sud da obrati pažnju na kršenje prava, dok su poslanici u parlamentu izrazili sumnju u efikasnost praćenja ljudi.
 
Sud je izrazio zabrinutost da bi praćenje mobilnih telefona od privremene mere moglo da postane trajna, pa je dao rok vladi do 14. marta da prekine s praćenjem, kao i da se usmeri na zaražene koji odbijaju epidemiološke mere.
 
"Nadamo se da će ovo pokazati pravi smer vladi i da će parlament skrenuti sa vrlo klizavog puta, u kojem se koriste ekstremne i nedemokratske mere u borbi protiv kovida", saopštilo je Udruženje za ljudska prava u Izraelu.
  • Dragan

    01.03.2021 19:10
    Ah
    A Vulin danas reče da će pratiti (bez sudskog naliga)/Zahtevati smenu i suđenje Vulinu zbog urote protiv države Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet