Evropskim morima šire se opasne bakterije: Razlog su visoke temperature, lekari savetuju oprez

U jeku letnje sezone i gužvi na evropskim plažama, zdravstveni stručnjaci su izdali važno upozorenje.
Evropskim morima šire se opasne bakterije: Razlog su visoke temperature, lekari savetuju oprez
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zbog porasta temperature mora, šire se opasne bakterije koje predstavljaju sve veći zdravstveni rizik za plivače i ljubitelje morskih plodova, prenosi Index.hr.
 
Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) izdao je upozorenje o bakterijama iz roda Vibrio.
Iako su donedavno bile karakteristične za Baltičko more, zbog globalnog zagrevanja i porasta temperature mora, sada se sve više pojavljuju u Severnom moru, pa čak i u zatvorenim bazenima širom Evrope.
 
Ove bakterije prirodno žive u priobalnim vodama, gde se mešaju slatka i slana voda, a idealni uslovi za njihovo razmnožavanje su visoke temperature i niži salinitet.
 
"Takvi uslovi postaju sve češći u delovima Evrope kao rezultat klimatskih promena", ističe ECDC.
Opasnost od mora i sa tanjira
 
Bolest poznata kao vibrioza može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.
 
Najčešće se prenosi na dva načina: konzumiranjem sirovih ili nedovoljno kuvanih morskih plodova, posebno ostriga, ili plivanjem u kontaminiranoj vodi sa otvorenom ranom na telu, kao što je posekotina.
 
Posebno su ugrožene osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i one sa hroničnim oboljenjem jetre. Kod njih infekcija može dovesti do ozbiljnih posledica poput sepse, infekcije krvotoka, nekrotizirajućeg fasciitisa (teške infekcije mekih tkiva), a u najtežim slučajevima ishod može biti amputacija udova.
Zabrinjavajući porast infekcija
 
Iako ECDC navodi da su takve infekcije još uvek "relativno retke" u Evropi, podaci iz severnih zemalja duž Baltičkog mora pokazuju zabrinjavajući trend rasta, posebno tokom leta sa izraženim toplotnim talasima.
 
Na primer, tokom rekordnog leta 2018. godine zabeleženo je 445 slučajeva vibrioze. Ovo je više nego trostruko više od godišnjeg proseka od 126 slučajeva zabeleženih između 2014. i 2017. godine.
 
Stručnjaci agencije upozoravaju da je stvarni broj verovatno veći jer se mnogi slučajevi ne prijavljuju.
 
Kako se zaštititi?
 
Da bi se rizik od infekcije sveo na minimum, ECDC savetuje izbegavanje konzumiranja sirovih školjki i temeljno kuvanje svih morskih plodova.
 
Osobe sa otvorenim ranama, posekotinama ili svežim pirsingima treba da izbegavaju plivanje u boćatoj ili slanoj vodi, a ako to nije moguće, potrebno je zaštititi ranu vodootpornim zavojem.
 
Agencija poziva građane da budu svesni rizika i da se obrate lekaru ako primete bilo kakve simptome nakon plivanja ili konzumiranja morskih plodova.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jod je neophodan za decu i trudnice

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da je "nedostatak joda u hrani u celom svetu najvažniji pojedinačni uzrok oštećenja mozga koji se može sprečiti".