U Austriji "bum" lažnih kovid testova, mahom iz Srbije i BiH

Austrijske vlasti vrše oštre kontrole na ulazu u zemlju i sve češće nailaze na falsifikovane negativne PCR ili antigenske testove, koji su potrebni za put.
Već mesecima za ulazak u Austriju važi pooštreni režim, i u zemlju može ući samo austrijski državljanin ili neko ko ima boravišnu dozvolu, uz male izuzetke.
 
Međutim, ko želi da uđe mora sa sobom da ima negativan test na kovid, koji mora da pokaže na granici, a i da se prethodno registruje preko interneta, nakon čega mora u desetodnevni karantin. Mnogim putnicima je negativan korona test očigledno problem, jer sve češće policija nailazi na flasifikovane primerke.
 
Trenutno, kako prenosi dnevnik "Hojte", uočen je "bum" pre svega lažnih testova iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do 40 evra, tvrdi list, takav lažni test se može nabaviti u tim zemljama, i to digitalno ili odštampano na papiru.
 
Zbog toga, posebno policija u pokrajini Koruškoj, detaljno proverava testove putnika koji ulaze iz Slovenije.
 
Jedan pripadnik policije je austrijskoj televiziji "ATV" rekao da su specijalno obučeni za otkrivanje falsifikovanih testova. Kaže da su nailazili i na testove na kojima je datum izmenjen ili je potpuno lažni dokument.
 
Kada vlasti otkriju lažni test, onda osobi koja ga je dala na uvid preti oštra kazna. Protiv nje s epodnosi prijava, jer se radi o prekršaju falsifikovanju dokumenata, za šta je predviđena kazna do jedne godine zatvora.
  • Republikanac

    08.04.2021 20:31
    Proklet smo mi narod, al smo zato najglasniji kad nas neko popljuje što smo stoka. Reputacija nam je na mestu i zaslužena.
  • Avala

    08.04.2021 17:37
    Није баш све тако
    Ја сам ушла у Аустрију без теста. Средином јануара. Додуше, били смо у транзиту. Ишли смо даље. А, даље нас нико није ни заустављао. Тако, да, ситуација на терену и у новинама није, баш, иста.
  • De

    08.04.2021 15:51
    Podrepaši
    Umišljena Austrijanci mogli su i da plate testove za ljude koji putuju u njihovu zemlju. Onda bi smanjili broj falsifikata i bili bezbedniji. Kao što Njemačka plaća testove u Srbiji za sve koji putuju tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.