Nemačka obeležila 100 godina od rođenja ikone otpora nacizmu Sofi Šol

Nemačka je danas obeležila sto godina od rođenja Sofi Šol, ikone otpora nacizmu, koja je kao studentkinja bila članica tajnog udruženja "Bela ruža".
Ona i još nekoliko članova udruženja su uhapšeni 1943. godine dok su bacali antiratne letke sa kritikom režima Adolfa Hitlera sa balkona na Univerzitetu u Minhenu.
 
Sofi i njen brat Hans su četiri dana kasnije pogubljeni jer su odbili da se izvine.
 
O Sofi Šol, njenom bratu i drugim članovima tajnog udruženja koji su se suprotstavili strahotama nacional-socijalističke ideologije uči se u nemačkim školama ali su obrađeni i u nemačkim filmovima i pozorišnim komadima.
 
Danas je u Minhenu na desetine mladih učestvovalo u pozorišnom performansu o životu Šolove koji je izveden na otvorenom zbog restrikcija uvedenih zbog virusa korona.
 
Nedavni pokušaji demonstranata protiv antipandemijskih mera u Nemačkoj da sebe porede sa žrtvama nacizma ističući da se osećaju kao Sofi Šol, izazvali su sablažnjavanje, kao i osude političara i organizacija koje predstavljaju preživele Holokausta, uključujući Međunarodni komitet za Aušvic.
 
Guverner Bavarske Markus Soeder odao je počast Šolovoj u petak, ističući da je ona u 21. godini bila spremna da "žrtvuje svoj život za slobodu, za svoj stav i za svoju savest".
  • Ilo

    10.05.2021 07:55
    @Jovan Tutački
    Umesto metka neplaćeno bolovanje i ostale ucene, kad malo bolje razmisliš i jesu na čelu nacisti. A, ti im još ideš uz nogu...
  • Jovan Tutački

    10.05.2021 04:59
    NEMA HEROJA NOVOG DOBA
    Ona je bila spremna da "žrtvuje svoj život za slobodu, za svoj stav i za svoju savest". Ona se nije plašila krvoločnih nacističkih sudija i žrtvovala se za veliku stvar ne plašeći se giljotiniranja, a ovi današnji antivakseri i njihovi fanovi se plaše najobičnije tanke igle. Da su im nacisti na čelu dobijali bi po metak umesto igle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet