Švajcarci na referendumu odlučuju o zabrani pesticida

Švajcarski građani na referendumu odlučuju o zabrani pesticida. Švajcarska važi za zemlju netaknute prirode, ali ekolozi kažu da je ta slika lažna.
Švajcarci na referendumu odlučuju o zabrani pesticida
Foto: Pixabay
Jedna inicijativa je da se ukinu subvencije farmerima koji koriste pesticide, a druga je da se pesticidi potpuno zabrane u narednih 10 godina.
 
Pristalice zabrane tvrde da su u vodi registrovani zabrinjavajući nivoi pesticida, a primetne su i štetne posledice na biljkama, životinjama i insektima.
 
Međutim, švajcarski farmeri upozoravaju da će ovi predlozi mnogima ugroziti posao.
 
Građani odlučuju i o drugim inicijativama – zakonima protiv terorizma, novom porezu na fosilna goriva i hitnom finansiranju u vezi sa kovidom.
 
Švajcarski sistem direktne demokratije znači da se sve glavne odluke u ovoj alpskoj državi donose putem glasanja.
  • opaaa

    13.06.2021 16:52
    kopiraju nas
    Uuuu bre , pa Švajcarci rade isto kao i mi uSrbiji :
    "Švajcarski sistem direktne demokratije znači da se sve glavne odluke u ovoj alpskoj državi donose putem glasanja."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.