VIDEO UŽIVO: Talibani zauzeli predsedničku palatu u Kabulu i proglasili pobedu

Desetine talibanskih boraca zauzele su danas predsedničku palatu u Kabulu i proglasile pobedu nad avganistanskom vladom, pokazuju televizijski snimci.
Oni su zauzeli zgradu posle bekstva predsednika Ašrafa Ganija u inostranstvo. 
 
Gani je preko Fejsbuka kasnije saopštio da priznaje da su talibani pobedili i da je napustio zemlju da bi izbegao krvoproliće.
 
On u svom prvom komentaru otkako je napustio Kabul nije otkrio detalje o trenutnoj lokaciji, ali je nešto ranije "Kabul njuz" objavio da se nalazi u Omanu.
 
Talibani su, prema TV AL Arabija, saopštili da su uspostavili kontrolu nad celim Avganistanom.
 
Dok talibani najavljuju da će uskoro proglasiti Islamski Emirat, mnogi Avganistanci, kao i strani državljani, pokušavaju da što pre pobegnu iz zemlje.
 
 
Američka ambasada u Kabulu je u stanju uzbune, jer se bezbednosna situacija u glavnom gradu Avganistana ubrzano menja, dok se diplomate evakuišu iz zgrade ambasade helikopterima.
 
Situacija je nestabilna na aerodromu, gde odjekuju pucnji, dok američke trupe evakuišu većinu američkog osoblja, javlja Rojters.
 
Dim se video blizu krova američke ambasade, a diplomate su uspele da unište poverljive dokumente, otkrila su dva neimenovana američka vojna zvaničnika.
 
Nešto ranije danas, svetski mediji su preneli da su borci pokreta talibana osvojili i Džalalabad, poslednji veliki grad koji je bio pod kontrolom vlade.
 
  • infi

    16.08.2021 10:36
    to je to
    A njihov predsednik ih preko TVa ubedjivao do pre par dana...sve je u redu i pod kontrolom....???
  • Eee

    16.08.2021 08:32
    Eee
    Eee tako se bori za svoju zemlju! Podrska!!! Za svoju zemlju se treba boriti kao i u zivotu!!! Jer bog na zemlji vlast nedeli....?!
  • Eee

    16.08.2021 08:32
    Eee
    Eee tako se bori za svoju zemlju! Podrska!!! Za svoju zemlju se treba boriti kao i u zivotu!!! Jer bog na zemlji vlast nedeli....?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet