Nastavak represije: Belorusija naložila zatvaranje najvećeg udruženja novinara u zemlji

Vlasti Belorusije naložile su zatvaranje najveće organizacije nezavisnih novinara u zemlji i to je jedan od poslednjih poteza vlasti u suzbijanju kritičkog izveštavanja.
Nastavak represije: Belorusija naložila zatvaranje najvećeg udruženja novinara u zemlji
Foto: Pixabay
Naredba Vrhovnog suda zemlje o gašenju Beloruskog udruženja novinara usledila je posle hapšenja oko 30 novinara, upada u redakcije, blokiranja veb stranica velikih nezavisnih medija i zatvaranja organizacije PEN centra koju vodi dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič.
 
Belorusija je takođe ukinula akreditacije stranim medijima posle predsedničkih izbora održanih u avgustu 2020. godine na kojima je pobedio sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko. Te izbore osporava opozicija.
 
Predstavnici novinarskog udruženja saopštili su da će nastaviti da rade svoj posao bez obizra na odluku suda.
  • lala

    28.08.2021 13:40
    podmetanja
    Najmanje su nezavisni oni koji se busaju u grudi da su nezavisni. Sve organizacije i institucije, koje imaju prefiks "nezavisni" , mnogo su zavisni od finansijera. Zna Lukašenko ko su i šta rade ti "nezavisni" .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.