Epidemiološko stanje u Sloveniji sve gore, podele u vladi oko mera

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, zbog čega će vlada Janeza Janše tokom dana na posebnoj sednici odlučivati o potrebnim merama.
 Epidemiološko stanje u Sloveniji sve gore, podele u vladi oko mera
Foto: Pixabay
Tamošnji mediji navode da je vlada podeljena oko toga treba li uvesti strogo zatvaranje ili pribeći blažim restriktivnim merama.
 
Od 9.961 testa na korona virus pozitivno je reagovao 3.771, uz udeo pozitivnih testova 37,9 odsto, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).
 
To je nešto manje novih slučajeva u odnosu na prethodni dan, kada je zabeleženo rekordnih 4.511 slučajeva, ali svi drugi podaci govore da se rast četvrtog talasa epidemije nastavlja, prenosi Hina.
 
Stanje u bolnicama, po tvrdnjama epidemiologa, ukazuje na to da vlada treba odmah "povući ručnu kočnicu" u obliku lokdauna i ponovnog proglašenja epidemije, jer će u suprotnom doći do "kolapsa zdravstvenog sastava", navode slovenski mediji.
 
U bolnicama je trenutno 735 obolelih, od čega 169 na intenzivnoj nezi. U bolnice je u poslednja 24 sata primljen 131 novi pacijent, a 57 ih je otpušteno kućama, po novim podacima Ministarstva zdravlja.
 
Slovenska vlada popodne će odlučivati o novim merama zbog teškog epidemiološkog stanja u državi, ali u vladi postoje podele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji.
 
Osnovna dilema je navodno da li doneti odluku o strogom zatvaranju za sve aktivnosti, onakvom kakav je bio na snazi u proleće ili pribeći blažim restrikcijama poput skraćivanja radnog vremena za uslužne delatnosti, radu od kuće za javni sektor, dodatnom ograničenju za okupljanja.
 
Po tvrdnjama epidemiologa zatvaranje i ponovno proglašenje epidemije jedino je rešenje jer se situacija ubrzano pogoršava.
  • Mile rent-a mozak

    05.11.2021 21:58
    Ako hoćete da pobedite koronu, možemo vam poslati i našu vladu i krizni štab. Bespovratno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.