EU donela odluku o obustavljanju putovanja u južnu Afriku

Države Evropske unije složile su danas da privremeno obustave putovanja u region južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida-19, saopštilo je slovenačko predsedništvo Savetom EU.
EU donela odluku o obustavljanju putovanja u južnu Afriku
Foto: 021.rs
"Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU saglasio se sa potrebom da se aktivira kočnica u slučaju opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike", saopštilo je slovenačko predsedništvo EU na Tviteru.
 
Izvor iz EU potvrdio je da će se ograničenja odnositi na Južnoafričku Republiku (JAR), Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, nakon što je u Belgiji danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.
Italija je danas uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku.
Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je izvršnu naredbu o zabrani ulaska iz Južnoafričke Republike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, navodi se u saopštenju.
 
"Naši naučnici proučavaju novu varijantu B.1.1.529. U međuvremenu, primenićemo najveći mogući nivo opreza", rekao je Speranca.
 
Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.
 
Indija je izdala savet svim državama da rigorozno testiraju i pregledaju putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike i drugih rizičnih zemalja, nakon što je ranije ovog meseca ublažila neka od ograničenja vezana za putovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet