VIDEO: Neredi u Severnoj Irskoj

Katolički ekstremisti napali su marš protestanata u Londonderiju, u Severnoj Irskoj.
Katolički ekstremisti napali su marš protestanata u Londonderiju, u Severnoj Irskoj. Mirni marš protestanata u Londonderiju, u Severnoj Irskoj, prerastao je u višečasovno nasilje i sukobe, u kome nije bilo teže povređenih.

U maršu, koji grupa "Učenici Derija" svake godine održava povodom pobede protestanata nad katoličkim snagama u 17. veku, učestvovalo je u subotu oko 12.000 ljudi. Katolički ektremisti doživljavaju paradu kao provokaciju i događaj retko kada prolazi bez incidenata, naveo je AP.

Nekoliko sati pre početka marša, katoličke grupe su bacile desetine "molotovljevih koktela" na sedište "Učenika Derija", oštetivši zgradu. Članovi tih grupa su se tokom parade sukobili sa policijom, koja je obezbeđivala događaj, i gađali policajce zapaljivim projektilima, ali nije bilo povređenih. Policija je zaplenila devet "molotovljevih koktela" i uhapsila jednog osumnjičenog. Policija je saopštila da su oteta i zapaljena tri vozila.

Prošle godine, u Belfastu su dva dana besneli neredi uoči godišnje parade protestanata, u kojima je povređeno oko 40 policajaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet