Dodik o sankcijama SAD: Ne znam što sam kažnjen, i to uoči Božića; Oglasio se i ambasador SAD

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u "toliko besmislena da ne zna ni kako bi je komentarisao".
Dodik o sankcijama SAD: Ne znam što sam kažnjen, i to uoči Božića; Oglasio se i ambasador SAD
Foto: 021.rs

"Možda je prvo što pada u oči vreme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju. Drugo što mi pada na pamet je da je zemlja koja se diči ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij. Ako to nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu reč, ne znam onda šta je", izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u zbog, kako se navodi, aktivnosti i pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, prenosi Srpskainfo.

Dodik je istakao da treće što mu pada na pamet jeste da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

"Prvi put su rekli da kršim Dejton, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija a da se protiv mene ni u BiH niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju", rekao je Dodik.
 
Srpski član Predsedništva naglasio je da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.
 
"Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati, grdno se varaju. Ja tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina. Odluka SAD da me opet sankcionišu došla je uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što, takođe, treba da primetim i trebalo bi, tako oni misle, da me pokoleba u borbi za prava Republike Srpske. Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti", poručio je Dodik.
Ambasador SAD u BiH Erik Nelson izjavio je da se današnjim uvodjenjem američkih sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji ističe posvećenost administracije predsednika Džozefa Bajdena Zapadnom Balkanu.
 
Nelson je istakao da "destabilizujuće delovanje Dodika i njegova korumpiranost predstavljaju pretnju stabilnosti BiH, ali i cijele regije".
 
"Današnjim delovanjem Kancelarije za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD, koje predstavlja prvu primenu proširene Izvršne uredbe 14 033, ističe se posvećenost Bajdenove administracije regionu Zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima", rekao je Nelson, obraćajući se građanima BiH.
 
Govoreći o sankcijama Stejt departmenta koje se odnose na Mirsada Kukića (PDA) i bivšeg predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltiju, Nelson je kazao da im neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.
 
"Svojim delovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese", naveo je američki ambasador u BiH.
 
Nelson je naglasio da korupcija predstavlja "egzistencijalnu pretnju za BiH".
 
"I Dodik i Tegeltija i Kukić su svi besramno zloupotrebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu pretnju samoj strukturi države koja je izgradjivana tokom poslednjih dvadeset šest godina, kao i pretnju evroatlantskoj budućnosti zemlje", rekao je ambasador SAD.
 
Nelson je rekao da su današnje akcije SAD upozorenje onima koji bi mogli biti pretnja suverenitetu BiH.
 
"Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti pretnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH zbog ličnih ili političkih ciljeva", kazao je on.
 
Još je rekao da će SAD nastaviti da analiziraju koje su "dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije, koja podriva potencijal BiH ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje".
 
“SAD će bez oklevanja delovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste", zaključio je Nelson.
  • Nemanja

    06.01.2022 12:19
    @Vlada
    Pa ni dobar deo Bosanaca ne živi tamo nego su se nagurali ovde kod nas uz debelu protekciju u odnosu na migrante iz drugih zemalja, a oni koji su ostali tamo dižu sebi crkve i aerodrome od naših para.
  • Moj stav

    06.01.2022 09:05
    @Velj
    a Veeeeljo, Dodik ce se braniti Putinom, a tebe može napasti samo tvoja zaludjenost Dodikovim lažima.
  • Xy

    06.01.2022 08:11
    Nagrabusili su Ameri! Sad ce ih prokleti Dodikova Gorica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet