Preminuo novinar iz BiH Vlastimir Mijović

Jedan od doajena novinarstva u bivšoj Jugoslaviji Vlastimir Mijović preminuo je danas u 65. godini u Istambulu nakon više meseci borbe s teškom bolešću.
Preminuo novinar iz BiH Vlastimir Mijović
Foto: Pixabay

Pre nekoliko dana pokrenuta je humanitarna akcija jer se Mijović nalazio na lečenju u Istanbulu, a zbog teškog zdravstvenog stanja bio mu je potreban specijalni sanitetski avion za povratak u Sarajevo, objavio je portal klix.ba.

Vlastimir Mijović rođen je u Foči, a osnovnu školu, gimnaziju i žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka završio je u Sarajevu.
Tokom nepune četiri decenije profesionalnog rada, bio je angažovan u brojnim medijima.
 
Karijeru je započeo 1979. godine kao novinar u sarajevskim "Našim danima", da bi 1980. postao urednik unutrašnje politike tog lista, a potom i njegov glavni i odgovorni urednik od 1981. do 1985.
 
Potom prelazi u Beograd gde 1985. do 1988. godine vodi nedeljnik "Mladost", kritički nastrojen prema zbivanjima u uveliko uzburkanoj SFR Jugoslaviji. Mijović je od 1988. radio kao politički komentator sarajevskog dnevnog lista "Oslobođenje", čiji je dopisnik iz Moskve između 1990. i 1995. godine.
 
Kao glavni i odgovorni urednik izdanja"Oslobođenja" za inostranstvo živi i radi u Ljubljani  1995/96. godine.
 
Bio je na čelu magazija "Svijet", pomoćnik glavnog i odgovornog urednika "Oslobođenja", odgovorni urednik "Poslovnih novosti", a kao kao glavni i odgovorni urednik vodio je dnevni list na engleskom "Bosnia Daily", zatim mesečnik "Strogo pov", a 2007/08. i "Oslobođenje".
 
NaTV BiH je vodio između 1997. i 2000. sedamdesetominutni politički tok šou "Argumenti" i "Otvorena vrata", a bio je i izvršni direktor za komunikacije i koordinaciju programa FTV. Mijović je objavio više hiljada novinskih tekstova u beograskim novinama "Danas", "NIN" i "Duga", slovenačkom "Delu" i "Mladini", kao i u "Slobodnoj Dalmaciji" i "Globusu".
 
Od 1979. do danas objavio je više stotina izveštaja i komentara na radio stanicama "Slobodna Evropa", "Radio svoboda", BBC na ruskom, "Dojče vele" "Radio Sarajevu" i Radiju Bosne i Hercegovine.. Priznanje "Novinar godine" Udruženja novinara BiH dobio je 1988. godine.

Teme

smrt

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.