Ne, Hrvatska ne usvaja zakon kojim će oteti Đokovića

Dnevni list Informer je u petak na svojoj naslovnoj strani objavio da "Hrvati zakonom otimaju Novaka".

Time je prorežimski tabloid referisao na Fejsbuk status u kom je hrvatski akademik Ranko Matasović pružio lični kritički osvrt na novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu kojim se dubrovačka književnost nastala do 1867. godine karakteriše kao hrvatska ali i srpska kultura.

Kako piše FakeNews Tragač, u objavi koju je list Danas u svom štampanom izdanju za vikend okarakterisao kao "krajnje ironičnu" hrvatski akademik Matasović između ostalog je napisao kako je "krajnje je vreme da Hrvatska donese 'Zakon o sportskom nasleđu' kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski teniser", te da je "Novak je staro hrvatsko ime" i da su "Đokovićevi deda i baba iz Vinkovaca".

Ova analogija očigledno je isprovocirala novinare Informera koji su u svom tekstu zaključili da "posle Ive Andrića i Nikole Tesle, zvanični Zagreb planira da i Novaka Đokovića proglasi za Hrvata, i to usvajanjem posebnog zakona". Iako je Matasovićeva objava donekle provokativno skrojena, ona očito ostaje samo ironična reakcija jednog od hrvatskih akademika i lingvista na novi srpski zakon. 
 
Takozvanog "Zakona o sportskom nasleđu" nema u sekciji "Novi akti u zakonodavnoj proceduri koji još nisu uvršteni u dnevni red plenarne sednice" na sajtu Hrvatskog Sabora.
 
Takođe, Informer je propustio da prenese ostatak Matasovićeve Fejsbuk objave. Matasović je, recimo, kritikovao novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu rekavši da bi se logikom tog zakona i Dante mogao proglasiti hrvatskim piscem s obzirom na to da je stvarao na području koje je u njegovo vreme bilo pod istom crkvenom i svetovnom jurisdikcijom kao i današnja teritorija Hrvatske.
 
Ipak, najveći propust Informer je načinio zanemarivši sam kraj Matasevićevog Fejsbuk statusa. U tom delu, do kog novinari Informera, slučajno ili namerno, nisu stigli, stoji sledeće: "bolje se držati zdravog razuma: Dante je italijanski, ne i hrvatski pisac; dubrovački pisci su hrvatski, ne i srpski. A Đoković je samo srpski teniser (i antivakser)".
 
Isti tekst Informer je potom objavio i na svom portalu, a na sličan način o ovoj temi pisale su i Novosti, Espreso i portal Srpskog telegrafa, Republika.
  • Stevan

    25.01.2022 08:55
    Najbolji portal 021
    Sve pohvale! Imam dva zaključka nakon ovog teksta: 1) Informer je smeće od žute štampe, 2) nema jačeg zagrebačkog portala od 021.
  • Novosadjanin

    24.01.2022 17:18
    ha ha informer
    Kakva vest od "tako prestižnog lista"....Hvala im jer sada je konačno jasno čiji su Vučić i Brnabić....
  • Miko

    24.01.2022 16:37
    Pa ako hoće, neka usvoje zakon da sam i ja rvat ! Ja sam,Srbin ! Gde god da odem,živim,radim ili igram,Novak nosi dres na kome je Srbija. Auuuu,odužih sa budalajom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet