Fajzer počeo kliničko ispitivanje vakcine protiv omikrona

Kompanije Fajzer i BioNTtek saopštile su danas da su počele kliničko ispitivanje nove verzije svoje vakcine, specifično napravljene za omikron varijantu korona virusa.
Fajzer počeo kliničko ispitivanje vakcine protiv omikrona
Foto: 021.rs
Proizvođači vakcina protiv korona virusa rade na verzijama svojih vakcina koje bi bile delotvornije protiv omikrona, u slučaju da globalne zdravstvene vlasti odluče da je promena potrebna, preneo je Glas Amerike.
Sa omikronom postoji veća verovatnoća da će se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali još uvek nije jasno da li je potrebno menjati postojeće vakcine. Prvobitne vakcine i dalje nude dobru zaštitu od teških oblika bolesti i smrti.
Prema istraživanjima, urađenim u SAD i drugim zemljama, buster jača tu zaštitu i poboljšava šanse da se izbegne blaži oblik infekcije.
 
"Prepoznajemo da je potrebno biti pripravan u slučaju da zaštita slabi tokom vremena i da se potencijalno pomogne u suzbijanju omikrona i novih varijanti u budućnosti", navela je kompanija Fajzer.
 
Tokom novog kliničkog istraživanja, u kojem učestvuje do 1.420 odraslih starosti od 18 do 55 godina, verzija vakcine protiv omikrona ispitivaće se i kao buster i kao primarna vakcina. Istraživači će ispitati bezbednost izmenjene vakcine i načine na koji podstiče imuni odgovor u poređenju sa prvobitnom.
 
U jednoj grupi, oko 600 volontera koji su primili dve doze prvobitne Fajzerove vakcine pre tri do šest meseci, primiće jednu ili dve doze nove vakcine protiv omikrona, kao buster. Još 600 koji su već dobili tri regularne doze Fajzerove vakcine primiće četvrtu dozu regularne vakcine ili omikron verzije.
 
U istraživanju će učestvovati i pojedini nevakcinisani volonteri koji će dobiti tri doze nove verzije vakcine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.