Evakuacija Kijeva u slučaju ruske invazije u narednih 48 sati, Putin i Bajden danas razgovaraju

Stejt department će danas pozvati američko osoblje ambasade u Kijevu da napusti zemlju jer su zapadni obaveštajni zvaničnici upozorili na opasnost od ruske invazije na Ukrajinu.
Evakuacija Kijeva u slučaju ruske invazije u narednih 48 sati, Putin i Bajden danas razgovaraju
Foto: Pixabay
Tenzije u Ukrajini su na vrhuncu. Bela kuća je saopštila da je ruska invazija na Ukrajinu moguća u naredna dva dana i pozivaju Amerikance da napuste tu zemlju. Navode da je moguće bombardovanje što bi onemogućilo evakuaciju stranaca. Ovo je do sada najuznemiravajuća poruka američkih zvaničnika. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da su ruske snage sada u poziciji da pokrenu veliku vojnu operaciju.
Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da bi ograničen broj američkih diplomata mogao biti prebačen na krajnji zapad Ukrajine, blizu granice sa Poljskom, saveznicom NATO-a, kako bi SAD mogle da zadrže diplomatsko prisustvo u zemlji.
Pentagon je u petak saopštio da će poslati još 3.000 vojnika u Poljsku zbog zabrinutosti da bi Rusija u narednim danima mogla da izvede invaziju na Ukrajinu.
 
Oni će se početkom naredne nedelje pridružiti američkim vojnicima kojih je u Poljskoj trenutno oko 1.700.
 
I Ukrajina i Rusija su juče otpočele vojne manevre u blizini granice. NATO takođe transportuje vojnike na svoje istočno krilo. Mesta za diplomatsko rešenje ima sve manje.
 
Gradonačelnik Kijeva odobrio plan evakuacije ukrajinske prestonice 
 
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su vlasti glavnog grada Ukrajine odobrile plan evakuacije u slučaju ruske invazije, saopštila je pres služba gradonačelnika.
 
"Gradske službe već rade na sprečavanju vanredne situacije vojne prirode. Naši napori su usmereni na sprečavanje ili prevazilaženje mogućih provokacija i odolevanje vojnom napadu", rekao je Kličko, a prenosi TASS.
 
Prema Kličkovim rečima, za Kijev je odobren "plan evakuacije kojim je utvđena lokacija evakuacionih centara, potreban broj vozila i bezbedni regioni za smeštaj evakuisanih".
 
Zabrinutost zbog navodnih priprema Moskve za invaziju na Ukrajinu u poslednje vreme se sve više najavljuje na Zapadu i u Kijevu.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je ove izjave kao praznu i neosnovanu eskalaciju napetosti, ističući da Rusija nikome ne predstavlja pretnju.
Putin i Bajden će razgovarati danas telefonom o ukrajinskoj krizi 
 
Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Džozef Bajden razgovaraće danas telefonom, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
On je naveo da je američka strana tražila razgovor i da je on planiran za 12. februar uveče po moskovskom vremenu, preneo je TASS. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je ranije najavio da će Bajden uskoro razgovarati sa Putinom o ukrajinskoj krizi.
 
Međutim, zvanični raspored američkog predsednika za vikend ne pominje rusko-američke pregovore. Bela kuća do sada nije odgovorila na zahtev TASS-a za komentar.
 
Poslednji put su Putin i Bajden razgovarali telefonom krajem prošle godine. Pre toga, 7. decembra, održali su video konferenciju. Prvi sastanak licem u lice Putina i Bajdena kao šefova država održan je u Ženevi u junu 2021.
  • Nemamime

    19.02.2022 19:38
    Stara američka škola
    Gledam na TV na kome se pojavljuje Bajden pred novinarima. I gle čuda kako su naseli Bajdenov odgovor, samo ja nisam
  • Mitke83

    12.02.2022 21:08
    Ameri man'te se Evrope!!!Imate vi svoje dvoriste pa tamo glumite demokratiju.
  • Aps

    12.02.2022 19:17
    A da Joca brani NATO
    @Joca
    U tom slucaju, ja mislim da bi ti trebalo da odes i da ih podrzis!
    Tuzno je sve ovo, a jos tuznije sto mi nista naucili nismo!
    Smrt Fasizmu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet