Putin: Rusija ne želi rat u Evropi; Ukrajina: Rusija najavljuje povlačenje iz Minskih sporazuma

Rusija ne želi rat u Evropi i ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO "sasvim slobodno i u svoju korist" tumače princip nedeljive bezbednosti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je ovo poručio nakon današnjeg razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi.

Govoreći o pretnji ratom u Evropi, Putin je podsetio da je NATO već jednom pokrenuo rat na starom kontinentu protiv Jugoslavije.

"To je loš primer", rekao je Putin, istakavši da Rusija ne želi rat, stoga je i iznela predloge o bezbednosti u Evropi, prenosi Sputnjik.
 
Govoreći o bezbednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedeljive bezbednosti.
 
Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada, Moskva doživljava kao pretnju bezbednosti zemlje.
 
Što se tiče "Severnog toka 2", on je komercijalni projekat koji je završen i spreman za rad.
 
Međutim, Putin je istakao da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti.
 
Razgovor Putina i Šolca je trajao više od tri sata.
 
Sva sporna pitanja koja se pojavljuju o odnosima između zemalja treba da budu rešena dijalogom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
 
On je tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio zadovoljstvo zbog sastanka, jer je za njega poseta Rusiji nešto posebno, imajući u vidu istoriju dve zemlje.
 
"Sada je očigledno, usled toliko zahtevne situacije u Evropi, da moramo lično da razgovaramo, kao što ste razgovarali sa mojim francuskim kolegom. Drago mi je da postoji mogućnost za takve pregovore jer je ključno da se odnosi između zemalja uvek rešavaju dijalogom - istakao je Šolc.
 
Olaf Šolc izjavio je danas nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da bi rusko priznanje samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) bilo "politička katastrofa" i kršenje sporazuma o Ukrajini iz Minska, javlja agencija RIA Novosti.
 
Šolc je pozdravio povlačenje dela ruskih trupa sa granica Ukrajine, ističući da još nisu iscrpljene diplomatske opcije da se izbegne sukob.
 
"To što čujemo da su neke snage povučene je dobar znak", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom, prenosi Rojters.
 
Državna duma Rusije izglasala je danas nacrt rezolucije o priznanju nezavisnosti Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).
 
Ambasada Ukrajine u Srbiji: Bez pravnih posledica, ali Rusija će imati određene posledice
 
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Rusiju na posledice priznavanja tzv. "L/DNR" poručivši da neće biti nikakvih pravnih posledica, ali će se Rusija suočiti sa odgovorom svetske zajednice.
 
Priznanje Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) od strane Rusije značiće njeno svesno povlačenje iz Minskih sporazuma, navode u ambasadi Ukrajine. 
 
"Takav korak zadaće ozbiljan udarac političko-diplomatskom rešavanju situacije u Ukrajini. Rusija neće moći da predstavi rusku okupatorsku upravu na privremeno okupiranim teritorijama Luganske i Donjecke oblasti kao 'nezavisne subjekte', niti će moći da prikrije svoju umešanost kao jedne od strana oružanog sukoba u Donbasu. Naprotiv, Putinova podrška rezoluciji Državne dume RF imaće šire razorne posledice po međunarodne zakone, kao i globalnu bezbednosnu arhitekturu", navodi se u saopštenju ambasade Ukrajine.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Moskvu da zauzme konstruktivan stav kako bi se napredovalo u okviru pregovaračkih formata. 
 
"U suprotnom Rusija će biti u potpunosti odgovorna za rušenje Minskih sporazuma i proces mirnog rešavanja oružanog sukoba. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će priznanje 'nezavisnosti' ORDLO-a pd strane Rusije značiti njeno potpuno i očigledno povlačenje iz Minskih sporazuma", zaključak je saopštenja.
  • Rus

    08.12.2022 03:25
    Pa, šta možemo vidjeti danas Rusija je napala Ukrajinu, Amerika i britanska obavještajna su bili u redu!
  • Zoran

    17.02.2022 01:49
    Ovde se igraju neke opasne igre. Rat moze doneti samo razaranja(toga su svi svesni). Pitam se sta im je krajnji cilj (?). Kad ce kraj igre?
  • Advokat

    16.02.2022 23:42
    ko o cemu rusi o postenju
    Ko o cemu Rusi o garancijama sami su potpisali Budimpestanski memorandum koji su prekrsili oni znaju samo za silu ne dogovor to kod njih ne vazi! Steta sto ukrajina nije ostavila nuklearno naoruzanje jer data rusi ne bi talasali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet