Dan 16: Napadi na gradove na zapadu Ukrajine, Rusi tvrde da su zauzeli Volnovahu

Šesnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruski avioni bombardovali su institut u Harkovu u kojem se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor, a u obližnjem hostelu izbio je požar.
Dan 16: Napadi na gradove na zapadu Ukrajine, Rusi tvrde da su zauzeli Volnovahu
Foto: FoNet/AP
Rusija tvrdi da je zauzela strateški važan grad Volnovaha. Tokom noći vazdušni napadi na Černjihov prekinuli su vodosnabdevanje grada, kažu vlasti.
 
Dva ukrajinska vojnika su poginula, a šest je povređeno u ruskom napadu na grad Luck, saopštio je šef regionalne administracije Jurij Pohuljajko.
 
Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera, rekla je da se nada da će humanitarni koridor danas biti uspešno otvoren iz Marijupolja posle više neuspešnih pokušaja ove nedelje, prenosi Rojters.
Nijedan civil nije uspeo da napusti opkoljeni Marijupolj u četvrtak, a zbog ruskih napada u grad ne stižu ni hrana, voda i lekovi, zbog čega je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da sprovodi teror.
Kako navodi BBC, ima izveštaja o granatiranju još jednog grada u zapadnoj Ukrajini - Ivano-Frankivsk.
 
 
Gradovi na zapadu ranije nisu bili na meti Rusije. Mnogi civili nastavljaju da beže na zapad, u mesta poput Lavova, u potrazi za bezbednošću.
 
Rusija najavljuje svakodnevno zatišje i otvaranje humanitarnih koridora iz Ukrajine. Ruska strana otvaraće svakodnevno u deset časova po moskovskom vremenu humanitarne koridore za izlazak iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova i Mariupolja uz prethodno dostavljene spiskove vozila i lica koji će ih koristiti.
 
Ruska vojska, koja kontroliše oblast oko bivše nuklearne elektrane u Černobilju, dozvolila je popravku elektromreže, jer je ta oblast bez struje dva dana.
 
Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba nisu dogovorili prekid vatre na razgovorima u Antaliji čiji je domaćin bila Turska.
  • Brat

    11.03.2022 14:32
    Rusija Lepa nasa
    Rusija nas je odbacila kad smo popili Nato bombe, Ukrajina nikad nije priznala Kosovo i medju prvima je osudila bombardovanje Srbije, samo vi klicite Rusima pa ce pljackati Vojvodjanska sela kao 1945 kada su toboze "oslobadjali" Jugoslaviju.
  • Realno

    11.03.2022 12:41
    Problem sa Mariupoljom je što su unutra "azovci" koji ne dozvoljavaju civilima da izađu napolje i tako im služe kao živi štit.
  • Ilija

    11.03.2022 12:33
    bendžos
    Auu Ranko, šta bi? Nestalo kineskih bensedina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet