Nemačka agencija građanima: Štedite gas, imamo zaliha samo do kraja leta

Nemačka mrežna agencija apelovala je na građane da štede gas jer u protivnom prete ograničenja ne samo u industrijskom nego i u privatnom sektoru, poput redukcija gasa za jednočlana domaćinstva.
Nemačka agencija građanima: Štedite gas, imamo zaliha samo do kraja leta
Foto: Pixabay
Agencija je dodala da bi trenutne zalihe mogle biti dovoljne samo do kraja leta ili početak jeseni.
"Mislim da u slučaju nužnog snabdevanja gasom više neće biti opravdano neograničeno snabdevanje privatnog sektora", rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mjuler u razgovoru za nedeljnik Die Zeit.
On je pritom konkretno spomenuo "velike stanove u kojima živi samo jedna osoba" kao i upotrebu sauna.
 
Mjuler je uprkos evropskim smernicama o posebnoj zaštiti privatnih domaćinstava, bolnica i toplana na gas u slučaju nestašica rekao kako postoje situacije u kojima neće biti moguće štititi privatni sektor.
 
"Ako rat u Ukrajini eskalira i vlada uvede alarmantno stanje, tada će doći trenutak za ograničenja u privatnom sektoru", rekao je Mon.
 
Rekao je i da u slučaju nužde treba odrediti koje industrijske sektore treba zaštititi i pritom izdvojio prehrambenu i farmaceutsku industriju.
 
Mjuler je rekao da je vanrednu situaciju sa snabdevanjem gasom moguće izbeći jedino smanjenom potrošnjom, pojačanim uvozom iz drugih izvora i punjenjem skladišta.
 
"Ako nam to ne pođe za rukom, gasa uskladištima trenutno ima samo do kraja leta ili početak jeseni", rekao je Mjuler.
 
Savezna mrežna agencija sa sedištem u Bonu ima za zadatak održavanje i podsticanje tzv. mrežnih tržišta, u šta spada i distribucija struje i gasa.
 
Nemačka od početka rata u Ukrajini pojačano radi na smanjenju zavisnosti od ruskog gasa. Prvi nemački terminal za tečni prirodni gas trebalo bi da bude gotov do kraja godine.

Teme

GAS
  • Gavril

    13.04.2022 14:03
    Valjda EU zna zašto se samosankcionisala, nama ostalima nije jasno.
  • Savetnik

    13.04.2022 09:42
    Stedite ga sad kad ga ima, jer kad ga ne bude bilo, necete moci da ga stedite!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet