Šri Lanka proglasila vanredno stanje, proširena ovlašćenja vojske

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje, čime je proširio ovlašćenja vojske usred povećanog broja protesta protiv vlade.
Šri Lanka proglasila vanredno stanje, proširena ovlašćenja vojske
Foto: Pixabay
Proglas o vanrednom stanju vojsci daje ovlašćenja da hapsi i pritvara ljude, te kontroliše javne proteste, što je inače isključivo nadležnost policije.

Opšti štrajk širom Šri Lanke otežao je rad škola, javne uprave i trgovina, a desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice kako bi tražili ostavku predsednika i njegove vlade. Crne zastave okačene su u gradovima dok su se odvijale demonstracije širom zemlje, a naglo se smanjio broj dolazaka na posao u kancelarijama javne uprave, privatnog sektora i škola, rekli su vladini zvaničnici.

Železničke usluge su takođe potpuno obustavljene. Više od 3.000 radnika iz glavne izvozno-proizvodne zone u zemlji takođe je prestalo sa radom i pridružilo se protestu u blizini glavnog grada.
 
Studentski protest sa oko 3.000 učesnika ispred zgrade parlamenta razbijen je nakon napete situacije. Dugi redovi stvorili su se na benzinskim pumpama širom zemlje. Protesti u zemlji nizali su se prošlog meseca, uključujući i jedan ispred kancelarije predsednika u Kolombu, na kojem je zatraženo da predsednik i njegov brat, premijer Mahinda Radžapaksa, podnesu ostavke u vreme kada se zemlja suočava sa povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, lekova i gasa.
 
Šri Lanka je ostala bez američkih dolara potrebnih za uvoz goriva, gasa, lekova i neophodnih prehrambenih proizvoda. Vlada se za pomoć obratila Međunarodnom monetarnom fondu, Azijskoj razvojnoj banci, Svetskoj banci, Indiji i Kini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet