Izrael prijavio prvi slučaj sumnje na majmunske boginje

Izrael je prijavio prvi slučaj sumnje na zarazu virusom majmunskih boginja kod muškarca koji se nedavno vratio sa puta u Zapadnu Evropu.
  Izrael prijavio prvi slučaj sumnje na majmunske boginje
Foto: Pixabay

Bolnica Ihilov u Tel Avivu je navela da je taj pacijent u 30-tim godinama hospitalizovan sa simptomima bolesti. On je navodno u dobrom stanju, izolovan i pod nadzorom.

Ministarstvo zdravlja Izraela je u četvrtak saopštilo da preduzima mere predostrožnosti zbog mogućeg širenja majmunskih boginja u toj zemlji i dalo instrukcije zdravstvenim radnicima da obrate pažnju na simptome bolesti.
Danas je regionalni direktor za Evropu Svetske zdravstvene organizacije Hans Kluge upozorio da bi broj slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja mogao biti povećan u narednim mesecima jer se virus proširio na najmanje osam evropskih zemalja, preneli su izraelski mediji.
 
Kluge je rekao da dolazi letnja sezona, masovna okupljanja, festivali i zabave i da je zabrinut da bi se prenošenje moglo ubrzati.
 
Bolest je retko fatalna, a ranije je zabeležena u Centralnoj i Zapadnoj Africi, ali se u proteklim nedeljama javila u evropskim zemljama, uključujući Portugal i Švedsku, kao i u SAD, Australiji, Kanadi, rekao je Kluge, označivši širenje majmunskih boginja "atipičnim".
 
Sve sem jedne nedavno zaražene osobe nisu putovale u područja gde su majmunske boginje endemska bolest.
  • Petar

    21.05.2022 10:15
    ?
    Kad će vakcine, zna li se šta?
  • Proizvodnja straha

    21.05.2022 10:10
    A ja se kopčam na ledjima
    Znaci novo zaključavanje na jesen i nove vakcine na zimu 2023 e godine?E pa pa neće Vam proći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.