Putin kaže da je Rusija spremna za nesmetan izvoz žitarica iz Ukrajine, uz asistenciju Turske

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom.

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svetskih žitarica, većinom putem Crnog mora, kao i 80 posto suncokretovog ulja. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza.

Putin je u razgovoru s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ponovio da Rusija može da izveze značajne količine đubriva i hrane ako se ukinu sankcije protiv Moskve, navodi Kremlj.

"Tokom rasprave o situaciji u Ukrajini, naglasak je bio na obezbeđivanju sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji pretnji mina u tim vodama", saopštio je Kremlj.
 
Kako se dodaje, Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prevoz dobara u koordinaciji s turskim partnerima.
 
"To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka", dodaje se.

Ruska invazija koja je krenula 24. februara poremetila je tržište žitarica.

Moskva ove godine očekuje rekordan rod koji će se izvoziti iz ruskih crnomorskih luka dok vojska te zemlje blokira one ukrajinske.

  • BOTOKSIRANI BAJA

    31.05.2022 10:45
    Nesmetani izvoz tuđeg žita i
    Tuđeg čelika. Pravo preče krađe. Obavezno prvo ponuditi Rusiji za džabe. ŠTA ZNA DETE ŠTA SU MILIONI TONA. KOMUNIZAM JE KADA IMA ZA SVE BESPLATNO.
  • 9

    31.05.2022 09:01
    Vaskrsao
    Ćelavi arkan.
    A i : " Đura će ti oprostiti što te tukao "
    Napokon su maske pale ubij , okupiraj , a onda iskorištavaj
    ratni plen san i želja svakog ko podržava patuljka, a
    takvih je u ovoj zemlji nažalost impozantan broj .
  • Lao Ce Bu

    31.05.2022 08:15
    Pljàčkao
    Ciljevi agresije Patuljka ostvareni.
    Pljačka tuđe imovine jedva dočekana. Srbi najzad zadovoljni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet